2016. január 21., csütörtök

Influenza elleni védőoltások. 1.rész


Három csoportra tudnám osztani az embereket, ha az influenza elleni védőoltásról van szó. Vannak akik minden évben beadatják; van, aki ellene van (vagy soha nem adatta be, vagy rossz tapasztalata volt és amiatt) és a harmadik csoport, aki bizonytalan, egyelőre nem csatlakozott egyik előző csoporthoz sem. (Még.) 


Mi az influenza? 
Mire jók az influenza elleni védőoltások? 
Mikor érdemes beadatni? 
Ha tavaly beadattam, idén nem vagyok védett? Mikor alakul ki és meddig tart a védettség? 


Ezekre a kérdésekre válaszolok a mai és a következő bejegyzésemben.


VitálHáz


Mi az influenza?  

Az influenza okozói az ún. Orthomyxovírus influensae víruscsaládba tartoznak. (A víruscsaládon belül az egyes vírusok A, B és C csoportba oszthatóak.) 

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség. (köhögés, tüsszentés) A fertőző forrás lehet a beteg, vagy a lappangási idő alatt vírushordozó ember. A lappangási idő egy-három nap. 

Az influenza hirtelen kezdődik, magas, 39-41°C-os lázzal, erős torok- és fejfájással, ízületi- és végtagfájdalommal és gyengeséggel. A betegség gyorsan (5-10 nap alatt) lezajlik, de a gyengeség, a fáradékonyság és az irritáló száraz köhögés később is megmaradhat.. 

Influenza gyanúja esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert a szövődmények rendkívül komolyak (az életet is veszélyeztethetik!). 

Az influenza napjaink egyik legveszélyesebb légúti vírusfertőzése - egyrészt, mert világjárványt képes okozni, másrészt, mert a veszélyeztetett korosztályban gyakran halálos kimenetelű, ha nincs megfelelően kezelve. (de kórházi kezelés mellett is jelentős a halálozási arány – ezért tartom nagyon fontosnak az immunrendszer erősítését! 

Kisebb-nagyobb járványra minden évben számítani kell (őszi-kora tavaszi hónapokban). 

Influenza esetében antibiotikum szedése felesleges (kivéve szövődményes influenza esetén, ha bakteriális felülfertőződés is kialakul). Legfontosabb az ágynyugalom, a pihenés. 

Amit ezenfelül tehetünk az csupán a tünetek kezelése: láz- és fájdalomcsillapítás, orrdugulást enyhítő szerek, szükség szerint köptetők vagy köhögéscsillapítók. 

Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is - lehetőleg meleg,mézes (a méz bevonja a gyulladt torkot, csökkenti a köhögési ingert, enyhe köptető és persze ízjavító :) )tea formájában. 


Mire jók az influenza elleni védőoltások?  

Az influenza megbetegedés megelőzésére szolgál, különösen a megbetegedéshez társuló szövődmények szempontjából nagy kockázatnak kitett személyek részére. 


Mikor érdemes beadatni?  

Mivel az ősz beköszöntével elindul az influenza „szezon”. Az influenzát legnagyobb valószínűséggel a hideg hónapokban, októbertől márciusig lehet elkapni. Így aki szeretné, már ősszel adassa be, így egész szezon alatt védettséget élvez. (A védettség kialakulása egyébként is 2-3 hétig tart.) 


Ha tavaly beadattam, idén nem vagyok védett? Mikor alakul ki és meddig tart a védettség?  

Az előző szezonban beadott védőoltás két okból sem hatásos a következőben. Egyrészt mert minden szezonban új a védőoltások összetétele. 

A WHO (World Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) minden év tavaszán elküldi az oltóanyaggyártóknak a következő szezon várható vírustörzseit, melyek alapján az új oltóanyagok elkészülnek.

A WHO és az EMA ((European Medicines Agency ,Európai Gyógyszerügyi Hivatal) bizottsága minden évben az alapján választja ki az ajánlott influenza törzseket, hogy az előző szezonban melyik influenzavírus variánst mutatták ki leggyakrabban.

Másrészt a védettség 2-3 hét alatt alakul ki és az időtartama változó, de általában eléri a 6-12 hónapot. Így nem biztos, hogy a következő szezonra „elérne” a hatása.

Az influenza lappangási ideje néhány nap, ezért ha a beoltott személy közvetlenül az oltás előtt vagy után fertőződik, akkor még megbetegedhet.



Kapcsolódó írásaim:


2016. január 11., hétfő

Mire jók a tengeri sós orrsprayk?



  Az orrfolyást csökkentő (érösszehúzó) hatóanyagot tartalmazó orrcseppek, orrsprayk mellett egyre nagyobb teret hódítanak a tengeri sót önmagukban vagy valamilyen más hatóanyaggal kombinációban tartalmazó orrsprayk. Ma ezt a témát boncolgatjuk kicsit - lévén itt az influenza. :)

A tengeri só tartalma alapján két típusú orrsprayt különítünk el. Egyrészt vannak az izotóniás másrészt a hipertóniás sprayk.

Az izotóniás oldatok az emberi szervezettel (sejtekben és a vérben lévő sótartalommal) azonos ozmózisnyomásban tartalmazzák a sót, vagyis teljesen "szervezet azonosak".

Az izotóniás oldatoknak alapvetően orrhigiéniai szerepe van. Nedvesítik, tisztítják az orrnyálkahártyát, megelőzve a szennyeződések, allergének megtapadását.

Csecsemők és kisgyermekek esetében kiválóan alkalmas az orrszívás/orrfújás megkönnyítésére, mert fellazítja a váladékot. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható. 


1. Izotóniás tengeri sót tartalmazó orrsprayk - önmagukban (A teljesség igénye nélkül.) 

Aqua Maris orrspray 30ml

Izotóniás adriai tengervíz természetes ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Az orrnyálkahártya természetes úton történő tisztítására és nedvesítésére. Nem tartalmaz hajtógázt.

Összetétel
100 ml oldat 30 ml tengervizet tartalmaz természetes ásványi anyagokkal, tartósítószerek nélkül. 


Stérimar orrspray 50ml, 100ml és Stérimar baby orrspray 50ml, 100ml

Mikroporlasztású, steril, fiziológiás tengervizet tartalmazó, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását szakirodalmi adatok igazolják. Csecsemőknek 15 napos életkortól, gyermekeknek és felnőtteknek az orrüregek kíméletes, enyhe tisztítására, nedvesítésére, por, pollenek és más szennyező anyagok orrüregből való eltávolítására.

A készítmény 100,0 ml-ében: 31,82 ml tengervíz (Aqua marina)

Ártalmatlan, környezetbarát nitrogén hajtógázt tartalmaz a Stérimar orrspray.

A hajtógáz nem érintkezik a flakonon belül steril tasakba zárt tengervíz oldattal! 

Marimer tengervizes orrspray 100ml

A Marimer - mely egy természetes-készítmény - fiziológiás, steril, mikroporlasztású tengervizes oldatot tartalmaz. Természetesen gazdag ásványi sokban ös tengeri nyomelemekben.

A Marimer csecsemőknek, gyermekeknek es felnőtteknek is ajánlott az orrüregek mindennapos tisztítására, különösen száraz ös bedugult orr esetén. A Marimer mikroporlasztású rendszere biztosítja az orrváladék kíméletes elvezetését.

A szórófej biztonsági pereme lehetővé teszi a kockázatmentes alkalmazást újszülöttek esetén is.

A Marimer bármely testhelyzetben használható. Az orr megfelelő tisztítása védelmet biztosít a nyálkahártyának a külső támadásokkal szembon (hideg időjárás, allergia, száraz levegő, légszennyezés ...) és elősegíti az orr légzö funkciójának biztosítását is.

Összetétel:
100 % higított tengerviz, steril és izotóniás.  


Free Nosal tengervizes orrspray 125ml

Izotóniás orrspray, amely alkalmas:
- az orrüreg gyengéd tisztítására és könnyű átmosására,
- orrnyálkahártya nedvesítésére:
- száraz levegőjű helyiségekben,
- pollennel, háziporral telt levegő esetén, valamint
- nátha, allergia okozta orrdugulás és orrmelléküreg-gyulladás kiegészítő kezelésére.
Ideális csecsemők és gyermekek kezelésére:
- nem irritál, nincs mellékhatás

Felnőttek kezelésére is jól alkalmazható:
- várandós és szoptató anyák is biztonsággal alkalmazhatják,
- más gyógyszerek szedése esetén is biztonságos az alkalmazása.


SeptoAqua oldatos orrspray felnőtteknek 30 ml,
Septoaqua oldatos orrspray gyermek 30 ml

A SeptoAqua ásványi sók izotóniás, steril oldata, amely öblíti, nedvesíti, és tisztítja az orrnyálkahártyát. Segít fellazítani és eltávolítani a szennyeződéseket az orrnyálkahártyáról. Javasolt továbbá a sűrű orrváladék hígítására meghűlés és allergia esetén.

Felnőtteknél, időskorúaknál, gyermekeknél, és csecsemőknél naponta alkalmazható az orrnyálkahártya tisztítására. Terhes nők és szoptató anyák számára is megfelelő.

Orvostechnikai eszköz 


JutaVit izotóniás tengervizes orrspray 100ml, 
JutaVit baby izotóniás tengervizes orrspray50ml

Izotóniás tengervizes orrspray ásványi anyagokkal.

A JutaVit izotóniás tengervíz tartalmú oldat biztonságos használatot nyújt felnőttek és gyermekek számára. Atlanti óceánból származó természetes tengervizet és értékes ásványi anyagokat tartalmaz.

A JutaVit izotóniás tengervíz készítményt az orr napi higiéniájának megőrzésére és normális működésének fenntartására tervezték. Természetes tengervíz tartalma hozzájárul az orr sűrű váladékának elvékonyításához, mely enyhülést hoz az orrnyálkahártyára, hideg időjárás és allergiás időszakok idején.

Összetétel
Atlanti óceánból származó természetes tengeri sós víz, ioncserélt víz. 


Isomar orr- és fülspray 100ml

Szándékosan hagytam a végére, mert nem csak orrban, hanem fülben használható szórófej is tartozéka.

A csomagolásban található hosszított fülhöz való szórófejet felhelyezve Isomar spray kiválóan alkalmas a fül tisztítására, a hallójáratok öblítésére és kimosására. Használatával eltávolítható és megelőzhető ezáltal a kellemetlen és esetenként halláscsökkenést is eredményező fülzsír és egyéb lerakódott szennyeződés.

A napi orr- és fülhigiénia biztosítására, allergiás állapotokban, orrfolyás, pollinózis esetén felnőttek és gyermekek részére.

100ml, hajtógázmentes, 300 adagos spray cserélhető orr- és fül szórófejjel ellátva

Összetétel:
A Földközi-tengerből nyert izotóniás, fiziológiás, steril tengervíz oldat.
A tengervíz a liguriai Cinque Terre tengerszakaszról, 6 méter mélyről és a szárazföldtől 5km távolságra lévő, szennyezőanyagtól és nehézfémektől mentes nyílt tengerből származik. A termék minőségét és sterilitását szavatolandó a gyártási folyamatban három lépcsős minőségellenőrzést iktattak be.



2. Izotóniás tengeri sót tartalmazó orrsprayk - kombinációban
Reventil rhinitis orrspray 20ml

A Reventil az orrnyálkahártya-gyulladás és az orrmelléküreg-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére szolgáló orrspray. A termék alkalmazása során az orrnyálkahártya által termelt fölösleges váladék oly módon távozik, hogy közben az orrot nem szárítja ki. Ennek hatására javulhat a felső légutak átjárhatósága.

A Reventil® Ectoin®-t tartalmazó orvostechnikai eszköz. Az Ectoin® természetes sejtvédő molekula, mely gyulladáscsökkentő és membrán-stabilizáló hatással rendelkezik.

Összetevők
Ectoin®, tengeri só, víz és foszfát puffer
Egy befújás 0,14 ml oldatot tartalmaz.

Aqua Nasal izotóniás oldat orrspray 50ml

A Holt-tenger vize és a dexpanthenol olyan elegyet alkot, mely megvédi az orrnyálkahártyát a kiszáradástól, valamint megakadályozza a baktériumok, vírusok megtelepedését, illetve segít eltávolítani a különböző típusú szennyeződéseket (por, pollenek, mikroorganizmusok).A Holt-tenger vize egyedi kémiai összetételének köszönhetően (35%-os magnézium tartalom) jótékonyan hat allergiás, légúti gyulladásos megbetegedésekben és számos bőrgyógyászati kórképben.

Az Aqua Nasal másik összetevője a dexpanthenol segíti a sejtgyógyulást és regenerálódás folyamatának felgyorsítását és gyulladáscsökkentő hatású. Tudományos adatok bizonyítják, hogy az orrspray biztonsággal alkalmazható hosszú távú orrtisztításra, az orrnyálkahártya megnövekedett érzékenysége esetén, valamint az orr irritációjakor. Az Aqua Nasal Használatával csökkentheti a krónikus arcüreg gyulladás kialakulásának esélyét. 


Aliamare aeroszol 100ml

Szintén a végére maradt ennek a csoportnak az a tagja, amelyik fül- és orrfeltéttel is rendelkezik. 
Aeroszol izotóniás oldat tengervízzel és nátrium-hialuronáttal a mindennapi orr- és fülhigiéniához gyermekek és felnőttek számára.

Az Aliamare egyesíti a Bréhat szigetcsoport – a Bretagne-félsziget „Natura 2000” címmel kitüntetett természetvédelmi területe – tengervízének, valamint a hialuronsavnak váladékoldó és gyógyító hatását. A hialuronsav magas vízmegkötő képessége által segíti a nyálkahártya nedvesen tartását, és gyorsítja az esetleges apró sérülések gyógyulását. A higított tengervízből készült izotóniás koncentrátum megakadályozza, hogy az Aliamare a nyálkahártyát irritálja.

Orr
Túlzott váladékképződés esetén segíti a kiürülést és nedvesen tartja a kiszáradt orrnyálkahártyát. Használata az orrüregben végzett műtéti beavatkozások után is hasznos.

Fül
Megakadályozza a fülzsír okozta dugulást, és hallókészület viselők esetében segíti a hallójáratok tisztán tartását.

A hipertóniás oldatok orrnyálkahártyára jutva – a szervezethez képest magasabb sótartalom miatt - vizet vonnak el, így kíméletesen, de hatékonyan csökkenti az orr dugulásáért felelős nyálkahártya-duzzanatot. Az izotóniás oldatokkal ellentétben nem "csak" tisztítják az orrot, hanem képesek megszüntetik az orrfolyást és az orrdugulást. 

Aqua Maris Strong orrspray 30ml

A tengervíz ásványi só és számos nyomelem tartalma miatt megnyugtatja a felső légutak nyálkahártyáját. A nyári tengervíz által kiváltott természetes hatás egész évben fenntartható a megfelelőképpen kezelt tengervíz alkalmazásával.

A normális légzés a nyálkahártya állapotától függ. A megfázás, az allergia, az influenza, az orrműtétek és számos egyéb körülmény fokozhatja a váladékképződést és az orrnyálkahártya duzzanatát. Ilyen esetekben az orrüreg eldugul, és ez megakadályozza a megfelelő légzést. Az akadályozott légzés problémát okoz mind a gyermekek, mind a felnőttek számára, és megzavarja a napi rendszeres tevékenységet is.

Sótartalma miatt az Aqua Maris tisztított tengervíz eltávolítja a fölösleges váladékot az orrnyálkahártyáról, aminek következtében csökken a duzzanat és könnyebbé válik a levegővétel.


 www.vitalhaz.hu

Sterimar hipertóniás oldat 50ml, 100ml

A Sterimar hipertóniás oldatot az orrdugulás megszüntetésére fejlesztették ki. Hipertóniás tengervíz oldatként eltávolítja a váladékot az orr nyálkahártyájáról, biztonságosan tisztítja az orrot, azonnal javítja a légzést, természetes ozmotikus hatása van.

Ásványi sókat és tengeri nyomelemeket tartalmaz, valamint rezet és mangánt, amelyek jól ismertek fertőtlenítő és antiallergén tulajdonságaikról, valamint fontos szerepükről a sejt anyagcseréjében.

A Sterimar hipertóniás oldat felnőtteknek ajánlott gyógyászati készítmény:

Természetes megoldást kínál az orrdugulás megszüntetésére (egyszerű megfázás, felső légúti hurut, allergiás nátha esetén).

Csökkenti az orrüregből kiinduló felülfertőzések kockázatát: torokgyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás. Növeli más gyógykezelések eredményességét. Minden testhelyzetben használható!

2016. január 6., szerda

Intim higiénia.


   Az intim higiéniának a mindennapi tisztálkodás fontos részét kell képeznie. Ezzel sok kellemetlenséget kerülhetünk el. Megelőzhetjük a bakteriális vagy gombás fertőzéseket, a kellemetlen viszketést, kipirosodást, irritációt. Ha nem fordítunk kellő figyelmet az intim testrész tisztán tartására, illetve nem megfelelő tisztálkodási szert választunk, könnyen felborulhat a hüvely kémhatása, elszaporodhatnak a különféle kórokozók, ami gyulladáshoz, fertőzéshez vezet.

A normál, egészséges hüvelyflórát 95%-ban a Lactobacillusok alkotják - ún. Döderlein-féle laktobacillus-flóra -, amelyek a hüvelyfalban lévő laktóz (tejcukor) bontásával tejsavat és hidrogén-peroxidot termelnek. A hüvely pH-ja ezáltal savas kémhatású, 3,8-4,5 közötti érték lesz, amely képes megakadályozni a gombák és egyéb kórokozók elszaporodását. Így nyújtva természetes védelmet a hüvelynek.

A mindennapos intim mosakodás célja, egyrészt a kíméletes tisztítás, másrészt, hogy ezt a savas hüvelyflórát megóvjuk.


Különösen érdemes erre odafigyelni: 
- menstruáció alatt és után 
- sportolás után 
- nyaralás alatt (uszoda, strand, vízpart...) 
- szexuális együttlét után 
- bizonyos gyógyszerek szedése alatt és után (fogamzásgátlók, antibiotikum...)


Erre a célra számos szappan-, illatanyag- és tartósítószer-mentes külsőleges mosakodó hab, gél, illetve emulzió van forgalomban. Ezek egy része a mindennapos használatra lett kifejlesztve, mások -speciális összetételüknek köszönhetően-, nem csak megelőzésre, hanem bakteriális, vagy gombás fertőzések kezelésére is alkalmazhatóak.


Mire kell figyelni a megfelelő intim mosakodó kiválasztásánál?

Mivel a hüvely savas kémhatású, ezért fontos, hogy maga a tisztálkodásra használt készítmény is az legyen.

A lúgos kémhatás (a szappanok többsége ilyen) hatására felborul a hüvely természetes pH-ja, ami csökkenti a védekezőképességét a kórokozókkal szemben. Könnyebben elszaporodhatnak, fertőzéshez vezethetnek.

A megfelelő készítmény kiválasztásánál emellett elsősorban arra kell figyelnünk, hogy ne allergizáljon. Sajnos bármelyik összetevő okozhat ilyen problémát.

VitálHáz



Alkalmazásnál pedig nagyon fontos, hogy ne essünk túlzásba!

Sokan hajlamosak átesni a ló túloldalára, és naponta többször is használnak intim mosakodót, vagy törlőkendőt. Ez azonban irritációhoz, kipirosodáshoz vezethet, ráadásul a mechanikus inger hatására sérülhet a hámréteg, ami felületet adhat a kórokozók megtelepedésének, a fertőzések fellángolásának. 

Napi egyszeri, maximum kétszeri intim mosakodás rendszerint elég ahhoz, hogy megfelelően tisztán tartsuk ezt az érzékeny területet.

A külsőleges intim mosakodók mellett egyre elterjedtebbek a hüvelyöblítők, más néven az irrigátorok. Ezeket azonban nem javasolt a mindennapos intim higiénia részének tekinteni! Normál esetben, ha nincs semmilyen probléma, a hüvely gondoskodik önmagáról, a számára optimális hüvelyflóra fenntartásáról. Az irrigátor használatával, csak rontunk a helyzeten, elmossuk az egészséges hüvelyflórát, benne a tejsavat termelő Lactobacillusokkal.


Fertőzések esetén, illetve után, a felborult hüvelyflóra visszaállítására (akár antibiotikum terápia miatt) viszont érdemes vagy fertőtlenítőt tartalmazó (jód, kamilla kivonat...) oldattal öblögetni. Illetve a gyógyulás után laktóz tartalmú oldattal irrigálni, hogy segítsük a normál flóra helyreállását.

Fontos, hogy fertőzés esetén, mielőtt az irrigálás választanánk, forduljunk orvoshoz, hogy pontos diagnózist állíthasson fel a fertőzés okáról!

Bizonyos esetekben, akkor is alkalmazható heti rendszerességgel irrigálás, ha nincs fertőzés. (Például van akinél nyitottabb a méhszáj, és méhből a hüvelybe jutó váladék – ami lúgos kémhatású – rossz hatással van a hüvely savas flórájára, így megelőző jelleggel érdemes tejsavas oldattal irrigálni heti 1-2 alkalommal.)


Az intim terület tisztán tartása a mindennapi rutin részévé kell, hogy váljon, de nem szabad túlzásba sem vinni a tisztálkodást, mert többet árthatunk vele, mint használunk.


Kapcsolódó írásaim: