2015. január 30., péntek

A torok és a garat gyulladásos megbetegedései.


A torok és a garat gyulladásos megbetegedései, a torokfájás, egyszerűnek, komplikációmentesnek tűnő kórképek, de érdemes nagy odafigyeléssel kezelni őket, mert könnyen felülfertőződhetnek, vagy súlyos betegségek húzódhatnak meg a hátterében.

A garat betegségei közül leggyakoribb a pharyngitis acuta, más néven heveny torok-, vagy garatgyulladás.

Ezt a betegséget leggyakrabban (60-85%-ban) vírusok okozzák - elsősorban az influenza-, parainfluenza-, az adeno-, illetve a rhino-vírusok a felelősek érte. Jóval ritkábban fordul elő, hogy baktérium (Streptococcus haemolyticus, Pneumococcus…) okozza a betegséget.

A garat gyulladása nem csak, mint önálló betegség, hanem más fertőzés (például mumpsz, skarlát, rubeola), illetve környezeti ártalom (például huzatos helyek), kémiai, vagy fizikai inger (maró gázok belégzése, forró ital fogyasztása…) következménye is lehet.

Kezdetben kaparó, égő érzés jelentkezik a torokban, erős, irritáló köhögési inger, száraz torok utal a garatgyulladásra. Rossz közérzet, hőemelkedés vagy láz (elsősorban kisgyermekeknél), a fülekre kisugárzó nyelési fájdalom is jellegzetes tünet.

A betegség a nyálkahártya kismértékű megvastagodásával, a garat nyálkahártyájának vérbővé válásával, tűszúrásnyi, gombostűfejnyi hólyagok megjelenésével jár. A garat hátsó fala száraz, lakkszerűen fénylő.

Eleinte a száraz, improduktív köhögés, később – a hólyagok megnyílása után - sárgás váladék felköhögése lesz a jellemző.

Gyakran előfordul, hogy a garatgyulladás mandulagyulladással jár együtt, nátha, rekedtség és köhögés is kíséri.

Mivel a fertőzés okozója elsősorban vírus, így tüneti kezelésre van lehetőség. Antibiotikum adása csak baktérium okozta, vagy bakteriális felülfertőződés esetén jöhet szóba, más esetben teljesen hatástalan.

Szükség esetén a fájdalom- és lázcsillapításra nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazhatóak, ezek a készítmények a fájdalomcsillapító hatásuk mellett a nyálkahártya duzzanatát is csökkentik.

Torokfertőtlenítő szopogatós tabletta vagy torokfertőtlenítő oldattal való gargarizálás gyorsítja a gyógyulást és enyhíti az égő fájdalmat. Érdemes olyan készítményt választani, amely a torokfertőtlenítő hatóanyag mellett helyi érzéstelenítőt is tartalmaz.

Emellett fontos az ágynyugalom, odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra (lehetőleg meleg, mézes gyógynövényteák fogyasztásával – pl. gyulladáscsökkentő kamilla), a nyálkahártya kímélése megfelelő étrenddel, inhalálás, hideg vizes borogatás a nyakra és nem utolsó sorban, dohányzási tilalom mind a beteg, mind a közvetlen környezete részéről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése