2013. szeptember 27., péntek

5+1 hasznos tanács a meghűléses betegségek elkerüléséhez.

Egy kis segítség, mivel tudunk odafigyelni egészségünk megőrzésére.
1. Immunrendszerünk megerősítése.
Ebben a témakörben egy 2 részes cikket már írtam korábban, amiben részletesen kifejtem a témát:
2. Megfelelő személyi higiénia betartása.
Mivel mind az influenza, mind a nátha cseppfertőzés útján terjed, oda kell figyelnünk a gyakori kézmosásra. Ha erre nincs lehetőség, tartsunk magunknál vagy víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt, vagy fertőtlenítő oldattal átitatott törlőkendőt. (létezik egyszeres kiszerelésű is belőle, ami kényelmesen elfér a táskába)
3. Friss levegő.
Minél többet tartózkodjunk a szabadban. Ha zárt helyen dolgozunk, iskolában/óvodában is figyeljünk a gyakori szellőztetésre. A friss levegő segíti tüdőnket a "szellőztetésében". A benti meleg levegő és hideg kinti levegő cseréje serkenti a vérellátást, ezáltal fokozza az ellenállóképességünket.
4. "Ép testben ép lélek."
A - lehetőleg - rendszeres testmozgástól fittebbek, kiegyensúlyozottabbak leszünk, nehezebben gyűr le minket a betegség.
5. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.
Lehet ez különösen hangzik, de ha elég időt alszunk és mindezt nyugodt körülmények között (nem szól mellettünk a tévé, kényelmes a fekhely...) tesszük, az kihat a mindennapjainkra, a kedvünkre, hiszen alvás közben regenerálódik a szervezet is.  Ezáltal kiegyensúlyozattabbak leszünk, ami segíti immunrendszerünk működését.
+ 1 Védőoltás.
Októberben, vagy legkésőbb novemberben lehet kérni a háziorvostól influenza elleni védőoltást. Hogy ki mennyire pártolja vagy ellenzi a védőoltást, kinek milyen tapasztalata van ezzel kapcsolatban, arról mindenkinek megvan a saját véleménye. Befolyásolni senkit nem akarok, de mint lehetőségről, feltétlenül írni akartam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése