2013. július 1., hétfő

Semmelweis nap - július 1.

 
 
Tudom, hogy elkésett ez a bejegyzés, hisz vége a napnak, de úgy gondolom mégis érdemes foglalkozni vele, hogy jövőre ne érje meglepetésként Önöket a július 1-e. 
 
Miért nincsenek nyitva a gyógyszertárak, nincs háziorvosi rendelés...?
 
A Semmelweis nap Semmelweis Ignác, magyar orvos születésnapja. Semmelweis 1818. július 1-jén született Budán, ennek emlékére lett ez a nap a magyar egészségügy napja.
 
 
"Július 1-je Semmelweis nap, amely az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap" - ezzel egészült ki az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003-as törvény aszerint a módosító javaslat szerint, amit Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyújtott be a parlamentnek.
 
A tervezet indoklása szerint a Semmelweis nap munkaszüneti nappá történő nyilvánítása "az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja".
 
"Az egészségügyi dolgozók az egészségügyi ellátórendszer mozgatórugói, áldozatos munkájuk azonban sem szakmailag, sem pedig anyagilag nincsen kellő módon megbecsülve, ezért is gyorsult fel az utóbbi években a magyar orvosok, ápolók és egyéb szakdolgozók külföldre vándorlása" - áll az általános indoklásban, amely szerint egy "széleskörű egyeztetéseken alapuló életpályamodell kidolgozása elengedhetetlen".
 
Július 1-jén van a Köztisztviselők Napja is, ami 2001 óta munkaszüneti nap, így sok egészségügyi dolgozónak már eddig is munkaszüneti nap volt ez a nap. Ekkor zárva tartanak a köztisztviselőket foglalkoztató intézmények, vagyis például a minisztériumok, a közigazgatási hivatalok, a megyei önkormányzati hivatalok, a polgármesteri hivatalok, az okmányirodák, az adóhivatalok, az Országos Egészségügyi Pénztár és az ÁNTSZ is. (forrás:www.origo.hu)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése