2013. március 19., kedd

Aktuális.-Rectodelt kúp körkép, 1.rész


Ezt a bejegyzést régebben elkezdtem írni, aztán beleestünk első komplett családi betegségünkbe. Dóri lányomnak ez volt az első megfázása (így egyből aktuálisnak is éreztem ezt a témát), nekünk a férjemmel csak a nehezített terep volt új. Az, hogy mind a ketten betegek lettünk, és nem tudtunk egymás segítségére lenni, úgy mintha egyikünk egészséges marad. Szerencsére a nagylány könnyen viselte! Egy percre sem lankadt a játszó kedve-pontosabban csak a porszívós orrszívásig…
De most nézzük, mivel is állunk szemben!

A „Rectodelt ügy” a facebookon indult és annyian kérdeznek róla, hogy eljött az idő írni is róla.
Miért kerül a gyári készítmény ennyibe? Miért nincs rajta támogatás?
Tényleg lehet helyette gyógyszertári készítésű kúpot kérni?
Miért annyival olcsóbb a patikai?
Ugyanolyan jó, hatásos a gyógyszertárban készült is?
Igyekszem minden felmerülő kérdésre választ adni! – ha nem is a mai, de a legközelebbi bejegyzésben biztosan a végére jutok!
De kezdjük az elején. Mi is kering a facebookon? (Ha valaki ismeri, ugorja át nyugodtan!)
„Rectodelt végbélkúp kruppra, fulladás ellen:Köszönetet szeretnék mondani a magam és még sok sok szülő nevében az OEP nek akik most dec.20. tól ennek a tulajdonképp akár életmentő gyógyszernek az árát a duplájára emelték mivel megvontak róla minden támogatást igen jól látjátok ez a négy kúp 13.149 ft ba kerűl de végül is csak arra kell, hogy a következő kruppos köhögő rohamba ne fulladjon meg a fiam GRATULÁLOK”
„Kedves Ismerőseim! Osszátok meg légyszi, hogy minél több kisgyerekes szülőhöz eljusson, mert sajnos nagyon kevesen tudnak róla nem nagyon reklámozzák! Sokan nem tudják megvenni 6 meg 13 ezerért, de elkészítik a gyógyszertárban 300 Ft-ért!! Nem írtam el nem 3000, hanem 300 Ft-ért! Ez 1 életmentő kúp tényleg nagyon fontos, hogy mindenki meg tudja venni a gyerekének! (azért kell, hogy ne fulladjon meg a gyerek, ha befullad) sajnos enélkül Kovrat is megfulladt volna! Én kérdeztem meg a gyógyszertárban személyesen nem neten terjedő hülyeség!

Ennek én ma utána jártam! Remélem nincs szüksége erre az életmentő kúpra senkinek, de ha mégis akkor olvassátok el :) Ma voltam a gyógyszertárban, utána jártam, mert ez engem is érdekel.. sajnos már Kovratnak is volt erre a kúpra szüksége nem is egyszer, mert nagyon befulladt éjszaka. Nálunk a gyógyszertárban most 6000 Ft ez a 4 db kúp, én 5000-ért vettem a nyáron. Olvastam a neten hozzászólásoknál, hogy ki lehet kevertetni ugyan ezt 260 Ft-ért, ma rákérdeztem a gyógyszertárban, hogy tényleg ki lehet e kevertetni olcsóbban és azt mondták, hogy ki. kétszáz valamennyi Ft-ért kikeverik, nem tom már pontosan mennyit is mondott kétszáz vmennyi, de kerekítsük fel 300 Ft-ra. Kérdeztem, hogy ugyan ez e a hatóanyaga, ugyan ilyen jó e, amit a gyógyszertárban kevernek ki és igen, ugyan ez kerül kikeverve 6000 Ft helyett 300 Ft-ba. Azt is kérdeztem, hogy akkor miért nem azt írják fel az orvosok, hát azt mondták, hogy nem tudnak erről az orvosok, hogy ki is lehet kevertetni olcsóbban, de mondták, ha legközelebb lenne rá szükségem mondjam meg az orvosnak, hogy a kikevertet írja fel ne a drágát, mert pont ugyan olyan mind a kettő csak az áruk „picit" más. ja más, mert gondolom a gyógyszergyáraknak is meg kell élniük vmiből... remélem nem lesz erre szüksége senkinek, de ha mégis akkor tessék kevertetni, nem gazdagítani a szemét gyógyszergyártó cégeket 5000 Ft-ért megvettem a 300 Ft-os kúpot... fasza 1 világ ez még mindig, hát ezen is sikerült felhúzni magam Engem nagyon felbosszantott, hogy nem ajánlotta a gyógyszertárban 300 Ft-ért kikeverőset senki nekünk sem pl. és nagyon sokan nem tudnak róla sajnos. és hány meg hány gyerek meghal csak, mert a szülőknek nincsen pénze a méregdrága gyógyszerekre. Azért osztom is tovább, hogy minél több szülőhöz eljusson, h van ilyen lehetőség is, ne kellejen gyerekeknek csak azért meghalniuk, mert a mai világban már a pénz még a gyerekek kis életénél is fontosabb!! :(( szörnyű szerintem.”
Először is le kell szögezni, hogy a Rectodelt kúp hatóanyaga a prednizon, amely nem beszerezhető hazánkban sem alapanyagként, sem más gyógyszer (akár tabletta) hatóanyagaként sem. A Rectodelt kúpot helyettesítő gyógyszertári kúp hatóanyaga a prednizolon. A két vegyület hasonló. Szájon át szedve, tabletta formájában ugyanolyan hatással bír, de arra, hogy ez kúpként is így van-e, nem történtek vizsgálatok.

Sok esetben a gyógyszertári kúp készítéséhez nem magát a hatóanyagot, hanem prednizolon tartalmú tablettát használnak fel a kúp készítéséhez. (így is szerepel az orvos által felírt recepten.)

Több kérdés is felmerül ezekkel kapcsolatban. Egyrészt, hogy a két hatóanyag helyettesíthető-e egymással. Másrészt pedig, hogy tabletta segédanyagai (keményítő, laktóz… ) mennyiben befolyásolják a hatást.

A Magyar Gyógyszerész Kamara kérésére az GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet)-OGYI 2012.január 16-i közleményében állást foglalt a predzizon-prednizolon helyettesíthetőségéről és a tabletta felhasználásának lehetőségeiről:

„A Rectodelt kúp (hatóanyag: prednisone) magisztrális helyettesíthetőségével felmerült kérdésekkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk a prednisolone tartalmú magisztrális kúpok elkészítésére vonatkozóan.
A magisztrális (pozitív) lista alapján jelenleg Rectodelt kúp helyettesítésére prednisolone alapanyagból készíthető el magisztrális kúp a pseudokruppos gyermekek számára.
A prednisolone hatóanyag hatáserősség tekintetében nem tér el a prednisone-tól, ekvivalens dózisokkal kell számolni belőlük, vagyis a prednisone 30 mg-jának prednisolone-ból is 30 mg felel meg.
Technológiai szempontból magisztrális kúp készítéshez a prednisolone alapanyag alkalmazása javasolt. Vivőanyagként Adeps solidus 50 és Adeps solidus compositus egyaránt használható, az ülepedés gátlására és a hatóanyag könnyebb szuszpendálhatóságának érdekében kis mennyiségű Acidum silicicum colloidale használata is indokolt lehet.

A nagykereskedők megkeresésünkre azt az információt adták, hogy a prednisolone alapanyag szerepel a készletükben (Hungaropharma Zrt), illetve szükség szerint be tudják szerezni azt (Phoenix Pharma).

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy Prednisolon tabletta felhasználása magisztrális kúp elkészítéséhez nem javasolt. Az OGYI-P-70-2005 módszertani levél alapján forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszer alkalmazása magisztrális gyógyszer kiindulási anyagaként nem tekinthető szakszerűnek, és a fenti esetben a prednisolone alapanyag beszerezhető. A Prednisolon tabletták esetében a bennük található teljes segédanyag mennyiség technológiai szempontból megnehezíti a kúpkészítést.
A magisztrális gyógyszerek készítéséhez felhasználható gyógyszeranyagok listája még ezen a héten kiegészül a prednisone hatóanyaggal”

Választ kaptunk mindkét kérdésünkre: Ezek szerint egyenértékűnek minősítették a két hatóanyagot, és nem tanácsolják a tabletták felhasználását. (erre nincs is szükség, ha a hatóanyag valóban beszerezhető!)
Másrészt a prednison hatóanyag bekerült a gyógyszerek készítéséhez felhasználható gyógyszeranyagok listájára, így remélhetőleg idővel ezt is be lehet majd szerezni.
Azt hiszem a hatástani részt teljesen átnéztük. Ma itt be is fejezem. Legközelebb folytatjuk az árával és azzal, ami még kimaradt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése