2012. július 4., szerda

Hüvelyflóra helyreállítása.



   Bevallom, most kicsit csalok ezzel a bejegyzéssel, mivel az alábbi rész már megtalálható egy másik cikk (Hüvelyfertőzések gyógyszeres kezelése.) részeként. Viszont azt tapasztaltam, hogy sokan, akik a hüvelyflóra helyreállítására kíváncsiak, mégsem találják meg, mert a korábbi cikk címében nem utal semmi rá.

Így most külön is kiemelem ezeket a tudnivalókat, készítményeket.

Azt lassan mindenki tudja, hogy a bélrendszerben meg kell tartani a gomba-baktérium egyensúlyt. Antibiotikum szedés esetén megelőző jelleggel, hasmenésnél terápiaként... már szinte kötelező elem valamilyen bélflóra helyreállító készítmény szedése. (Normaflore, Lactiv, Lactoseven, Bonolact, Protexin...)

Az azonban még nem ivódott be annyira a köztudatba, hogy ez ugyanúgy él a hüvelyflórára is.

Sok nő tapasztalta, hogy egy antibiotikum kúra után kis idővel menetrendszerűen jön a hüvelygomba fertőzés.

A kimondott fertőzés elleni készítmények mellett kaphatóak olyan hüvelykúpok, amelyek a hüvelyflóra helyreállítását célozzák meg.

Ezeket a készítményeket egyrészt megelőző jelleggel-különösen a Cikatridina hüvelykúpra igaz-, hogy tavasszal, (strandszezon előtt), és ősszel (uszoda, termál...) - érdemes egy-egy öt napos kúrát végigvinni, vagy a többi hüvelyflóra helyreállítót hetente 1-2 alkalommal alkalmazni a nyári-téli időszakban, amikor esélyesebb a fertőzés.

Másrészt a fertőzés elleni készítmények után (!és nem közben!), a hüvelyflóra helyreállítása miatt. A célzott gomba, vagy baktérium elleni kezelés végén segíteni tudjuk a hüvelyfórát, hogy visszaálljon a természetes egyensúlya.
Ilyen készítmények:

Génia 92 hüvelykúp (laktóz, folsav, tejsav, proteoz pepton tartalmú kúp)

Javallata: A készítmény alkalmazása az általános hüvelyhigiéniára, hüvelyfertőzések megelőzésére, nem-fertőzéses eredetű hüvelyfolyások kezelésére, fogamzásgátló tabletták és egyéb gyógyszerek, méhen belüli eszközök, szoptatás, a változás kora miatt lecsökkent hüvelyi védekezőképesség helyreállítására és fenntartására, valamint orvos által előírt célzott (pl. antibiotikus) kezelés kiegészítésére ajánlott.

Használata szoptatás alatt is ajánlott (A hüvelyben alkalmazott gyógyszerek külsőleges készítménynek számítanak. Nem szívódnak fel, nem kerülnek be a keringésbe, így az anyatejbe sem választódhatnak ki.), viszont terhesség alatt csak az orvossal történt megbeszélés után alkalmazható, kimondott orvosi utasításra.

Cikatridina hüvelykúp (nátrium-hialuronát, aloe vera kivonat, teafa illóolaj, körömvirág-és tigrisfű-kivonat)
Amiért kiemeltem fentebb ezt a készítményt a megelőzésnél, az a hialuronsav tartalma. A fertőzések „támadási pontja” sok esetben a hüvelyhámon található apró sérülések, ahol képes a gomba megtelepedni. A hialuronsav képes felgyorsítani és javítani az újrahámosodást és a szövet helyreállítás folyamatát, így kisebb eséllyel tud megtelepedni a gomba.

Gyntima probiotica hüvelykúp (laktóz, tejsav, folsav, proteoz pepton, zsálya-kivonat, amely antimikotikus, gyulladásgátló, fertőtlenítő és hidratáló hatású)
A vaginális flórában található laktobacilusok számára táptalajt képez és biztosítja optimális szaporodásukat.


Colpo Cleaner laktóz pezsgőtabletta, irrigáláshoz:
A hám visszanövesztésére, a savköpeny létrehozására, a későbbiekben is védő Lactobacillusok felszaporítására Colpo-Cleaner Laktóz pezsgőtabletta ajánlott.
Alkalmazása:
A Colpo-Cleaner hüvelyzuhany eszköz (irrigátor) flakonját a középső bordáig, testhőmérsékletű vízzel kell megtölteni. Beletenni a kettétört pezsgőtablettát és megvárni még teljesen fel nem oldódik.
A kezelőcsövet rátenni a flakonra. Óvatosan a hüvelybe vezetni a kezelőcsövet.
A flakon részt megemelve (a kezelőcső feletti magasságba) lassan kiszorítható a levegő a kezelőcsőből és a flakont megnyomva juttatható az oldat a hüvelybe.
A kezelőcső mozgatásával a hüvely teljes felülete megtisztítható.
A hüvelyzuhany ellazított izmok mellett használható fürdőkádban, félig ülő helyzetben, zuhanytálcán, bidén vagy WC-csészén.
Csak frissen készített oldatot használjon!

A Colpo-Cleaner hüvelyzuhany eszközt tisztítsa úgy, hogy minden részét tiszta folyó vízzel mossa át, hagyja megszáradni, és szárazon tárolja.


Ellen probiotikus tampon : (lactobacillus) -mini, normál vagy super méretben
Elősegíti a hüvelyflóra felborult egyensúlyának helyreállítását és az egészséges hüvelyflóra fenntartását, valamint biztonságos, diszkrét és kényelmes védelmet biztosít a menstruáció idején.
A tampon a szervezetben előforduló több lactobacillus törzset tartalmaz, amelyek az egészséges hüvelyflórában fordulnak elő (L. casei, L. gasseri, L. fermentum). A probiotikus tampon minden menstruációs vérzés alatt hozzájárul a fenyegető bakteriális és intim fertőzések megelőzéséhez illetve segít helyreállítani a hüvelyflóra felborult egyensúlyát. A tampon javítja az antibiotikum-kezelés következtében kialakult bakteriális fertőzés gyógyulási arányát.


Kapcsolódó írásaim:

- Hüvelykúpok, végbélkúpok.

59 megjegyzés:

  1. Szia, kőszi a cikket!

    Nekem is problémáim voltak ezzel kapcsolatban, azonban az alábbi probiotikum segített.

    Bonolact Pro Femina

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Szeretném megkérdezni,hogy melyik terméket ajánlanád Nekem? Jelenleg szoptatok még, igaz már csak napi 3x,de még szükséges.
    Ismét vissza tért a hüvelygombám, hol túrós,sárgás váladék, hol folyósabb,vízszerűbb váladék távozik. Nagyon rossz érzés, szinte folyamatosan van, és olyan mintha mindig be lennék pisilni. Esetleg belsőleges alkalmazási módot is tudnál javasolni ?? Bármi érdekel, kívül, belül !!
    Köszönettel
    Tímea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tímea!

      Elsősorban jódos irrigálást javasolnék (ha nem jód érzékeny).
      Az nagyon jól ki tudja tisztítani, fertőtleníteni a hüvelyt. Ha jódérzékeny, vagy nagyon távol áll Öntől az irrigálás, akkor vagy a Canesten, vagy a Gynoxin kúpot javasonám. Tablettát a szoptatás miatt nem ajánlom.
      Ne feledkezzen el a kezelés végén a hüvelyflóra helyreállításáról sem!

      Jobbulás kívánok! És gratulálok a kicsihez! :)

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  3. Jó estét!:)
    A kérdésem az lenne,hogy betadine hüvelykúp alkalmazása után melyik helyreállító kúp a legideálisabb?7napos a kúra,de már most elég kellemetlen (a 4.napon) a használata. Csak ha letelt a 7nap használat,akkor lehet elkezdeni a helyreállító kúrát?
    Köszönöm szépen a válaszát előre is:
    Andrea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea!

      Próbálja meg a Cikatridina hüvelykúpot legalább 5 napig.Ha úgy érzi, nyugodtan használja el az egész dobozzal.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  4. Tisztelt Doktornő!

    Sokszor(!) küzdök hüvelygombával,elég egyszeri mosdó használat idegen helyen és máris ég és viszket másnap,ez volt a legutolsó eset.
    Mit tudna ajánlani,hogy ne szedjek össze minden fertőzést?
    Vitagyn C használtam párszor,arra jó volt,hogy antibiotikum szedése alatt használtam így nem lett gombás fertőzésem.

    Előre is Köszönöm a választ!
    Sára

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sára!

      A Cikatridinát ajánlanám tavasszal is és ősszel is 1-1 kúrát.
      Ha gyakran előjön, érdemes lenne egy Candida tesztet is végeztetni, illetve odafigyelni a megfelelő táplálkozásra - sokszor ezzel meg is oldódik a probléma.
      http://www.vital.hu/candida-dieta

      Kitartást!
      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kitti!
      Igen, lehet szedni!
      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  6. Kedves Júlia,

    Nos, nekem néha erőteljesebb a szexuális együttlét, és érzem, hogy mintha "kidörzsölődtem" volna. Lehet azert van, mert gumiban csinaljuk. Erre mit ajanlana? Illetve ha a huvelybemenetnel kisebb serules (repedesszeru) keletkezik, ami csip vizeleskor? Gondolom oda hamosito kenocs, mint pl Neogranormon nem javasolt?
    Valaszat elore is koszonom!

    Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata!

      Ilyen esetben a Cikatridina kúpot ajánlanám. Az abban lévő hialuronsav sebgyógyító hatású. Képes felgyorsítani és javítani az újrahámosodást és a szövet helyreállítás folyamatát.
      A Bepanthen kenőcsöt nyugodtan kenheti a hüvely bemenetnél is. Segíteni fog!
      Esetleg megpróbálhatnak óvszer márkát/fajtát változtatni. Lehet allergiás reakció miatt (is) érzi ezeket a tüneteket.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  7. Kedves Doktornő! Mi a teendő, ha kámforos, mentolos krém került a hüvelybe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Ha nem okoz tünetet, akkor semmi. A szervezet elintézi a tisztulást.
      Ha csíp, esetleg tejsavas irrigálás segíthet.

      Ha nem javul, forduljon nőgyógyászhoz!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  8. Tisztelt Doktornő!
    Az lenne a kérdésem reménykedhetem-e abban,hogy helyre lehet állítani a hüvelyflórámat.
    53 éves vagyok már öt éve nem menstruálok.A hüvely szárazsága miatt fájdalmas a szeretkezés.Az Ovestint,a Cikatridiniát pl. már ki próbáltam nincs javulás.
    Válaszát köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves kérdező!

      Lassan szeretném frissíteni ezt a bejegyzést, mert a megírása óta eltelt időben szerencsére nagyobb lett a választék ezekből a készítményekből.

      Ilyen készítmény a Gyntima Probiotica hüvelykúp is.
      Részletes információ: http://www.herb-pharma.com/hu/gyntima_vaginalni_cipky.htm

      Vagy ezt tudja kipróbálni, vagy, ha konkrétan csak a szeretkezésnél van probléma, nagyon jó síkosító gélek vannak (Bartolin, Dermolin, Durex...), amelyek segíthetnek!

      Remélem megtalálja a megoldást!
      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  9. Kedves Júlia,

    Sokszor szedtem az elmúlt évben felfázásra antibiotikumot, de senki nem hívta fel rá a figyelmemet, hogy ez tönkreteheti a hüvelyflórámat. Most, hogy már 2 havonta gombával küszködöm állapították meg, hogy valószínű a PH-m borult fel. Viszont a folyás nem múlik attól függetlenül, hogy a gomba elmúlt. Jelenleg Klion-D 100 kúpot írtak fel, azután lesz meg a menstruációm és utána gondoltam egy ilyen kúppal kezdeni. Hátha még nem késő!

    Melyiket javasolná?

    Köszönöm válaszát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Mindenképp javasolt a Klion után egy helyreállító kúp beiktatása is!
      Pláne, ha ilyen régóta fennáll ez a probléma Önnél.
      Én, mint fentebb is olvashatta, Cikatridina párti vagyok.

      Próbáljon meg minimum 5 napot, aztán ha úgy érzi, hogy nem elég, vigye végig a másik 5 kúppal.

      Remélem gyorsan rendeződik a helyzete!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  10. Visszatero vesegyulladasom van,felfazasnak indul aztan vese gyulladas lesz belole!Antibiotikum Zinat es aflamint kapok!Minden nap intim mosakodot hasznalok!Lehetseges,hogy a huvelyfloram felborulasa okozza?Probalok mindent elolvasni amit a vesegyulladasrol es a folyamatos gombas fertozesekrol irnak!Most talaltam ez az oldalt eppen vese gyulladasal fekszem es most ittam meg egy pohar medveszolo teat,mert,hogy allitolag ez nagyon jot tesz!Kerem segitsen mit tegyek?Termeszetesen urologushoz jarok a problemammal folyamatosan!Koszonom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Kis esélyt látok arra, de nem kizárt!, hogy a felborult hüvelyflóra okozza a felfázást.
      Ez inkább fordítva szokott történni. Felfázás vezet hüvelygyulladáshoz:

      "Az akut hüvelygyulladás általában felfázás, antibiotikum-szedés, avagy fertőzött fürdővíz, WC használat, de legfőképpen szexuális kontaktus kapcsán alakul ki. A hosszú időn át fennálló, időszakos fellángolásokkal súlyosbított gyulladásoknál a betegség okai a szervezeten belül is keresendők. Ha az immunrendszer és a hüvely helyi védekező mechanizmusai legyengülnek, akkor a hüvelyben jelen lévő baktériumok és/vagy gombák - melyek egészséges nőknél is jelen vannak, de panaszokat nem okoznak - túlszaporodnak, és különféle gyulladásos tüneteket okozhatnak. Mosószer-, kozmetikum- és óvszer-túlérzékenység, vagy cukorbetegség is provokálhat hüvelygyulladást!"
      Forrás: http://www.zatik-nogyogyasz.hu/huvelygyulladas.htm


      A felfázás a húgyút elsősorban bakteriális, ritkábban gombás fertőzése, míg a hüvelyfertőzést okozhatja gomba (elsősorban), baktérium,egysejtű vagy vírus.

      Hogy szokott Önnél kezdődni? Hüvelyi problémát követ a felfázás, vagy fordítva?

      Aki hajlamos gyakori felfázásra, annak nagyon oda kell figyelni a megfelelő folyadék bevitelre. Nagyon sokat kell innia.

      A medveszőlő tea gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, ami nagyon jó mind kezelésre, mind megelőzésre érdemes napi 1-2 pohárral beiktatni.

      A másik gyógynövény, ami hasznos lehet az a tőzegáfonya. (lehet kapni szirupban, tablettában, teában, vagy maga a gyümölcs formájában)

      A tőzegáfonya az egészséges húgyutakért van, igyekszik megelőzni, hogy a bacik megtelepedjenek. Míg a medveszőlő kimondott antibiotikumos hatással rendelkezik.

      Ha ilyen gyakori problémáról van szó, lehet érdemes lenne felkeresni egy természetgyógyászt is, hátha tud segíteni.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  11. Kedves Júlia!
    Külföldön tartózkodom már 2 hónapja, és sajnos nem bejelentett munkám van, ezért nem tudtam elmenni itt (Angliában) Orvoshoz a problémámmal! Legkorábban karácsonytájt fogok haza látogatni Magyarországba!
    A problémám a következő: folyton visszatérő hüvelyi folyásom van!
    Néha gomba, néha bakteriális fertőzés mix! Otthon az orvosom volt hogy betadine-t írt fel, volt hogy canestent, és kipróbáltam már sok féle ph helyreállító szert is. Egy időre mindig elmúlik, majd újra előjön! :(
    Az utóbbi 1 hónapban kezeltem magam sűrűbb fehér folyás miatt Betadine hüvely kúppal, mint ahogy korábban is, sajnos nem segített, majd canestennel is, de közben savas irrigálást csináltam heti 1-szer! Nem lett jobb! E mellett meg a vizeletemnek is erőteljes szaga lett, ami nem hiszem hogy összefüggésben van ezzel, de azért leírom! Elmentem patikába, elmondtam mi a helyzet, és rögtön ajánlott egy készítményt, ami tőzegáfonyát tartalmaz, és csakis természetes növényekből állt, ezt kellett 15 napig szednem! Sajnos még mindig szaga van a vizeletemnek! :(
    A másik témára vissza térve a barátnőm ajánlotta a teafaolajat yoghurttal, hogy a tampont ittassam be vele, és helyezzem fel 3-4 órára 3 napon át! Ezután egy hétig jobb lett, most meg sajnos bő vízszerű folyásom van, nincs színe, se szaga, de minden nap többször megindul és teljesen átázik a bugyim! Ha tüsszentek pl megindul! Ez után nem irrigáltam, mert gondoltam a yoghurt miatt nem kell! Lehet hogy a hüvely ph-m van ennyire felborulva, és a savas folyadék amit régebben felírtak irrigálásra már nem jó és ezért nem javulok? Itt Angliában milyen készítményt tudnék szedni hogy jobb legyen?
    Tudom, hogy így messziről látatlanban nem egyszerű tanácsot adni vizsgálat nélkül, de mégis szeretnék kicsit jobban lenni, mert még egy hónapig nem tudok haza menni! Én a hüvely ph-ámra gondolok, de lehet hogy más a gond!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Nem biztos, hogy hüvelyi eredetű a probléma. Van, akinek az átlagosnál nyitottabb a méhszája, így szinte folyamatosan (hol kevésbé, hol erőteljesebben-a ciklustól függően) tapasztal egyfajta vízszerű folyást. A problémát az okozza, hogy a méhből származó folyás lúgos pH-ja nem tesz jót a hüvely savas környezetének. A savas pH-val pont a kórokozók ellen védekezik a hüvely, így gyakoribbá válnak a fertőzések.
      Nem figyelmeztette ilyenre korábban nőgyógyász?
      Ebben az esetben heti 1x-i savas irrigálás segít megelőzni a problémát.

      Vizeletből valószínűleg tenyésztést kell csinálni. Itthon egy egyszerű teszttel már a háziorvos meg fogja tudni mondani, hogy van-e genny, fertőzésre utaló dolog a vizeletben, ha igen tovább fogja küldeni tenyésztésre.

      Kint esetleg meg lehet kérdezni a gyógyszertárban, hogy nincs-e erre használható teszt.
      Itthon lehet kapni
      -pl.: http://bolthely.hu/arcanum/id/01730_Medi-Com_tesztcsik_vizeletvizsgalathoz_1x__

      A tőzegáfonya, mint gyógynövény inkább a húgyúti fertőzések megelőzésére, vagy antibiotikumos kúra kiegészítőjeként hatásos. Míg a medveszőlőlevél (vagy teában, vagy tablettában - Urzinol) kimondottan antibiotikumos hatás. A medveszőlő hatóanyagai, mint egy kis kefe, letisztítják a húgyutakban lerakódott gócokat. Inkább ezzel a gyógynövénnyel tegyen egy próbát, míg haza nem jön!


      Kitartást kívánok erre az egy hónapra!
      Remélem sikerül enyhíteni, vagy megszüntetni a problémát!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  12. Kedves Doktornó!

    Érdeklődni szeretnék, hogy mi lehet a baj, ha barnás színű folyásom van? Korábban volt már hasonló,de az menstruáció előtt vagy után jelentkezett el is mult 1-2 nap alatt. Viszont most több hete tart már,és egyre kellemetlenebb. Valamilyen fertőzés? Nem igazán volt még ilyenem szerencsére, nem tudom mit lehetne rá használni. Barátnőm ajánlotta, hogy próbáljak ki valamilyen PH helyreállitó kúpot. Ön mit javasolna? Vagy inkább nőgyógyászhoz kell elmenjek mindenképp? Köszönöm válaszát előre is!

    Sz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sz.K.!

      Forduljon vele mielőbb orvoshoz!
      Nem érdemes kísérletezgetni, ha ilyen régóta fennáll ez a probléma! Ki kell zárni a fertőzést.
      Az orvos a megfelelő szert fogja megtalálni az Ön számára!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  13. Tisztelt Dr.No!
    3 honappal ezelott voltam rakszuresen megallapitotta a dr hogy kis gyulladasom van felirt kupot es tablettat. Majd ket het mulva gombas fertozesem lett orvoshoz mentem kaptam ra tablettat ego erzest ereztem a tabletta utan sem szunt meg az,ego erzes a gatamnal illetve a fenekem korul semmi iritacio nincs semmi viszketes.kenetet vettek majd kiderulr bacterialis fertozesem van kupot kaptam ra annak a mellekhatasa lehet ego csipo erzes amit ereztem kivul nem a vaginban. Vizelet vizsgalatot is keszitettek negativ lett.eltelt mar 3 honap es meg mindig erzem visszateroen az ego erzest semmi folyas csak eg.menstruacio kozben is erzem neha hogy eg .nagyon elvagyok keseredve mitol van esteleg megint gomba van.alakuloban.szedek probiotikum pearl kapszulat 3 napja most rendeltem.peobiotikum tampont is. Segitseget szeretnek kerni mit tegyek mar az antibiotikumoktol felek a,szervezetem erzekeny.koszonom valaszaszt elore.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Cikatridina hüvelykúpból érdemes lenne elhasználni legalább 5 napi adagot.
      A leírása alapján elképzelhetőnek tartom, hogy a gombaölő, majd az antibakteriális kúp miatt egyszerűen "kiszáradt" a hüvely nyálkahártyája.
      A probiotikumos kúp is hatásos lehet. De ha nem válik be, próbálja ki a Cikatridinát.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  14. Kedves Júlia!
    2015. januarjaban történt missed ab utani antibiotikumos kezelés óta nem áll helyre a hüvelyflórám, már számos, a cikkben is szereplő terméket kipróbáltam. A laktobacilus hiánya valamikor klebsiella fertőzéssel társul. E miatt rendszeresen járok nőgyógyászhoz, de úgy tűnik, még nem sikerült megtalálni a megoldást. Van ötlete ikyen hosszan elhúzódó esetekre? Köszönettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bebet!

      Sajnos a fent leírt készítményeken kívül nekem sincs nagyon tippem.
      Lehet furának fog tűnni egy gyógyszerésztől, de ha ilyen hosszú időn át fennáll ez a probléma és orvosi vonalon nem sikerült helyrehozni, nem gondolt rá, hogy természetgyógyász segítségét kérje?
      Nekem, személy szerint, jó tapasztalataim vannak az alternatív gyógymódokkal kapcsolatban. Lehet egy próbát megér!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  15. Kedves Júlia!
    Zinat antibiotikumot szedek megfazasra, kiegészítve Protexinnel. Utolsó szemet veszem be, és érzem, hogy viszket,ég nagyon a huvelyem. Most jött meg a menstruaciom. Így canesten kremmel kenem kívülről. Mit javasol? Ki kell várni a menses véget? Canesten kúra szokott segíteni. (Évente 2-3 szor előjön a gombás fertőzés). A Genia kupot egyszer használtam, az rettentően csipett, mart belülről!
    Köszönöm a válaszát!
    Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna!

      Elnézést kérek a megkésett válaszért!
      A menses végét ki kell várnia, ha akkor is megmaradnak a tünetek, érdemes egy Canesten kúrát végig vinnie.

      Ha szükségét érzi, a Canesten kúra végén lehet egy hüvelyflóra helyreállítást is végezni.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  16. Kedves Júlia!

    Évek óta szenvedek a túl savas folyásommal, ami leginkább a párkapcsolati életemben okozott kellemetlenségeket. A nőgyógyászom szinte kinevetett, hogy semmi bajom sincsen, mondjam meg a páromnak, hogy törődjön bele az ízébe. Engem viszont rettentően zavar és mint nő nem érzem tőle teljesnek magam. Tudna esetleg valamit javasolni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Ha az orvos nem talált semmi fertőzésre, elváltozásra utaló nyomot és Önnek sincsenek panaszai (viszketés, égő, csípő érzés, extrém mennyiségű folyás...), "csak" a partnerét zavarja, próbálja meg, hogy együttlétek előtt vagy sima, langyos vizes irrigálást végez. (Egy héten ezt maximum 1-2 alkalommal vetheti be.)

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  17. Kedves Júlia!
    Nekem már sok éve hüvelyfolyásommal van a problémám.
    Voltam több nőgyógyásznál is ( mivel többször könnyen elkapok gombás fertőzést, és nem tudom, hogy a gomba miatt vagy valami más miatt) de minden orvos azt mondta nem lát elváltozást. Sárgás, néha fehéres folyás, és mindig tisztasági betétet tudok csak használni, mert különben a bugyim olyan lesz és nem érzem magam tisztának.
    A nőgyógyász akinél legutóbb voltam azt mondta, hogy semmilyen fertőzést és elváltozást nem lát, kaptam kúpot és használtam utána Lactofeelt, de nem múlt el.
    Érdekelne, hogy ez mitől lehet és mit kellene tennem? Pláne, hogy minden orvos azt mondja nincs bajom, de ez a folyás nem múlik.
    Előre is nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Van, akinél normális, hogy bizonyos mértékű folyás jelentkezik nap, mint nap. A ciklustól függően lehet több vagy kevesebb. Színe a fehéres-sárgástól a színtelenig változhat.

      Tudom, van több nőgyógyász, aki azt mondja, hogy bármi, ami a bugyin látszik, már nem normális. A tisztasági betét reklámok károsak, mert azt sugallják, hogy a folyás normális, pedig nem.

      Tapasztalatom szerint, sok nőnek van ilyen jellegű problémája.
      Van akinél nyitottabb méhszáj okoz ilyen tüneteket. Bár gondolom az Ön esetében ezt jelezte volna a nőgyógyász.

      Ha nem okoz komolyabb kellemetlenséget (nem viszket, csíp...), akkor azt tanácsolnám, hogy próbálja meg elfogadni, hogy Önnél ez normális.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  18. Kedves Doktornő.Segitségét kérném.Hosszu honapok ota küzdök mindenféle hüvelyi fertőzéssel Legutobb coli,candida,strepto bacilus tenyénysztettek ki.Meg van a kezel3s mindig .Aztán talàn pár nap vagy egy menses és kezdödik minden elöröl.Jelenleg is azt érzem hogy nincs rendben semmi.Kicsit ég a húvelyem és a bemenetnél olyan mintha fel lennék törve.Folyásom szinteleg szagtalan vizenyős ami felcsipi a végbelemnél is.Alacsony pajzsmirigyre sok éve màr gyogyszert szedek.Ez is lehet oka?Köszönöm segitségét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika!

      A gyógyszer nem kellene, hogy oka legyen ilyen problémának.

      Gyógyszeres kezelés után érdemes hüvelyflóra helyreállító készítményt is használni.

      Rendszeresen visszatérő nőgyógyászati problémánál, érdemes kicsit jobban kivizsgáltatni magunkat.
      Nincs-e a háttérben valamilyen más ok.

      Stresszes időszakban szintén gyakrabban elő jöhetnek fertőzések.

      Jobbulást kívánok!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  19. Kedves Júlia!

    Kb. 2 éve a menses előtti 1 hétben ég, viszket a hüvelybemenet környéke.
    Folyás nincs. Nem bűzös a kenet.
    1x bakteriális vaginózisra már kaptam Kliont meg kenőcsöt.
    2.alkalommal azt mondta a doki hogy lelki eredetű, nem írt fel semmit.
    Elmentem máshová ott teljes gomba és baktérium kiírtás után hüvelyflóra visszaállításra Gynoflórt és a doki által összeállított kúpot kaptam.
    Kicsit jobb lett de nem lettem tünetmentes.
    Voltam STD panelen, negatív lett.
    A férjemé is.
    A doki szerint lehet ösztrogén hiányos állapot is, viszont az Estradiol krémtől nem lesz jobb.
    Együttlétekkor a ciklus menses előtti hetében szinte ég a hüvelyem.
    A teljes ciklusra egyébként az enyhe " szárazsság" jellemző, félidő környékén nedvesebb a gát, szeméremtest környéke.
    A hormonértékek a ciklus 3. és 21. napján rendben vannak.
    Hálásan köszönöm ha elgondolkodik a problémán és válaszol!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Sajnos nem tudok semmi újat mondani én sem!
      Ha szervi ok, fertőzés nincs és mindig a ciklusnak ugyanabban az időszakában jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel a hormonok a ludasok.

      Érdemes ilyenkor vagy Ovestin krémet (hormon tartalmú) vagy Cikatridina kúpot (helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, és serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. Így a hüvely ismét síkosabbá, rugalmasabbá válik. Mivel hormonmentes, ezért a hüvelyszárazság valamennyi formájában, korlátozás nélkül alkalmazható.) esetleg együttlétek alkalmával síkosítót használnia.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  20. Kedves Júlia!
    15 hetes kismama vagyok az hüvelyi folyásom miatt írt fel nekem hüvelyflóra helyreállító gélt. Az lenne a kérdésem, hogy ,ennyi időbe telik amíg helyre jön a hüvelyflórám? (1hét,1hónap, fél év?)
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Sajnos előre nem lehet megmondani. Van, akinél 1 hét, de sajnos van aki egész várandóssága alatt küzd ilyen problémával.
      Ha 1-2 héten belül nem javul az állapota, nem szűnik a folyás, beszéljen újra kezelőorvosával.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  21. Kedves doktornő!Gennyes mandula miatt antibiotikumos kezelést kaptam(aktil duo,levofloxacin)Sajnos az antibiotikum kikezdte a hüvelyem.Candibene hüvekykupot vettem rá,milyen kiegészítő kezelést alkalmazzak még?Válaszát előre is köszönöm!Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit!

      Külsőleg alkalmazhat még Canesten vagy Lomexin krémet.
      Állandó partner esetén az ő kezelése is szükségessé válhat.
      Ha a Candibene kevésnek bizonyul, más hatóanyagú kúpot (Betadine, Gynoxin) is kipróbálhat.
      Utókezelésnek pedig Cikatridina kúpot (5db) ajánlok.

      Üdvüzlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  22. Kedves Doktornő. Most a nyáron már volt egyszer egy hirtelen jövő folyásom ami nem is látszott inkább csak erős szaga volt de 3 nap után elmúlt nyoma se maradt. Már lassan egy hete, hogy újra előjött, de nem tudom mitől mert nagyon odafigyelek higiéniára főleg mióta egyszer volt hüvelygombám (januárban).
    Most van enyhe fehér folyásom is és az a "halszagú láthatatlan" folyásom ami nem mindig de van. Esetleg valamilyen kezelést/gyógyszert tud ajánlani?

    Válaszát nagyon szépen köszönöm.
    További szép napot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Első körben azt mondanám, forduljon vele orvoshoz, hogy kiderüljön, biztosan nem áll fertőzés a háttérben.
      Ha várna ezzel egy kicsit, akkor heti 1-2 alkalommal, tejsavas irrigálással lenne érdemes megpróbálkozni. Lehet megszünteti a problémát. Ha nem, mindenképp orvos.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  23. Kedves Doktornő, 2 hónappal ezelőtt volt egy komoly felfázásom, amire Zinat nevű antibiotikumot írtak fel. Ezután jelentkeztek a nőgyógyászati problémák, melynek tünetei fehér-túrós állagú folyás, sűrű, illetve ez társult egy fura szaggal melynek halszaga volt. Lactofeelt használok, de mikor lejár a 7 napos adag újból érzem a viszkető, csípő érzést. Már 2 hete használom illetve használtam Vitagyn-t is. Kérem segítsen mi lehet a probléma. Köszönettel: A.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Valószínűleg gombás fertőzéssel állunk szemben, így érdemes lenne egy erősebb fertőtlenítő, gombaölő hatású gyógyszer alkalmazása. Betadine hüvelykúpot vagy jódos irrigálást javasolnék és a kezelés végén a hüvelyflóra helyreállítást.
      A legjobb az lenne, ha nőgyógyászhoz fordulna, hogy pontosan kiderüljön, mi a probléma.

      Gyors gyógyulást kívánok!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  24. Kedves Doktornő!
    Segítségét szeretném kérni. Hüvelygombával kezeltek, a flóra helyreállítására vagilact q javasolt a doktorom amit elhasználtam, valamint megelőzésképpen menstruáció után femifit lactoval történő irrigálást. Olvastam itt a Génia 92 hüvelykúpról és a Cikatridina hüvelykúpról is. A menstruáció után egy két napig a flóra megerősítésére, csökkentve a fertőzések, gombák kialakulását mit tudna javasolni? Irrigáljak vagy valamelyik kúpot? Amennyiben az irrigátort javasolja mivel lehet fertőtleníteni?
    Köszönöm szépen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Bármelyiket kipróbálhatja, hisz mindenkinél más válik be. Én a Cikatridinát tartom az egyik legjobbnak ilyen célra. A hialuronsav tartalma miatt képes felgyorsítani és javítani az újrahámosodást és a szövet helyreállítás folyamatát, így kisebb eséllyel alakul ki fertőzés.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  25. Kedves doktorno 46 eves vagyok soha nem voltak problemaim a folyassal de egy par napja viz szeru szagtalan nagy menyisegu folyasom van meg probaltam huvelyprobiotikumot hasznalni de az otodik nap verezni kezdtem .mi lehet az oka
    Elore is koszonom

    VálaszTörlés
  26. Kedves Júlia!
    Érdeklődni szeretnék a menstruáció vége fele, mikor már kevés vér távozik, használható-e a cikatridina? Ugyanis a menses miatt fel kellett függesztenem de nem szívesen hagynék túl sok időt. Valamint gynophilussal egyszerre is alkalmazható?

    VálaszTörlés
  27. Kedves Doktornő!

    Évek óta minden fürdésnél mosom magam beöntés szerűen, mert sokkal tisztábnak érzem magam. A hüvelyem pH-ja felborulhatott ettől! Hogyan tudom helyreállítani? Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Beatrix!

      Minden nap nem szoktuk javasolni a beöntést. Heti 1-2 alkalom bővel elég.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  28. Kedves Doktornő!

    Már egy éve olyan problémában szenvedek, hogy fehéres tejszerű folyásom van. Többször voltam orvosnál ezzel, ahol az derült ki hogy candida fertőzésem van. Azonban ez nem okoz semmilyen panaszt (a folyáson kívül) amiket pedig az orvosok felírták gyógyszereket,semmi nem segített. Én arra gyanakszom, hogy a hüvelyflórám van nagyon felborulva. Tud valamilyen tanácsot mondani? Esetleg ajánlani valamit?

    Köszönettel:
    Fábián Ilona

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ilona!

      Próbálja ki, hogy hetente 1x irrigál, tejsavas oldattal és Cikatridina hüvelykúpból elhasznál egy dobozzal. (esténként 1)
      Reméljük ez megoldja a tüneteket!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  29. Tisztelt Doktornő!
    A hèten kiderült hogy a ràkszűrès eredmènyem P3 lett. A szűrèst otthon csinàltattam magànrendelőben, de Mivel külföldön èlek nincs lehetősèget oda visszamenni. Itt csak November 9re kaptam időpontot, de nem akarok tètlenül ülni ès vàrni, hiszem addigra màr egy hònapos lesz ez lelet. Mit javasol? Cickafarkfürdő, kamillafürdő, tejsavas hüvelykúp, immunerősitès? Ilyen esetbe otthon mi az eljàràs mit irnak fel? Előre is nagyon köszönöm vàlaszàt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      A P3-as eredmény utalhat gyulladásra is. Ilyen eredmény után fertőtlenítő vagy antibiotikumos kúp kúra után újra citológiai vizsgálat következik, mert ha gyulladás okozta a P3-as eredményt, az a kezelés hatására javulni fog.
      Nem tudom, külföldön, ahol Ön él, milyen kúpok vannak vény nélkül forgalomban, vagy van-e lehetősége vényköteleset felíratni. Kérjen segítséget a gyógyszertárban, mert biztos tud ajánlani fertőtlenítő, antiszeptikus hatású kúpot. Általános fertőtlenítő a jód, itthon Betadine hüvelykúp lenne, amit alkalmazhat. (hűtős tárolást igényel, agy postázása nem javasolt) A tejsavas kúp is jó lehet.

      Kitartást a várakozáshoz! Tudom, hogy ez az egyik legnehezebb.

      Remélem minden rendben lesz és csak gyulladásról van szó!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  30. Kedves Doktornő!
    Antibiotikumos kezelés után, viszkető érzést észleltem. A gyógyszerész Gynophilus hüvelykapszulát ajánlott, de az nem oldódott fel a szervezetemben. Szinte egészben jött ki. De, még egy pohár vízben sem. Így Mollio kapszulát kezdtem el szedni. Ez helyre állítja a hüvelyflórát teljesen? Mennyi időre van hozzá szükség? És kell-e más kezelés? Párommal sem tudunk rendesen együtt lenni. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      A Protexin Gynophilus és a Mollio is inkább a felborult hüvelyflóra helyreállítására alkalmas.
      Ha antibiotikum szedés után alakult ki a probléma, esélyes, hogy gombás fertőzéssel áll szemben.
      Érdemes lenne nőgyógyászt felkeresni, hogy megállapíthassa a pontos okot és célzott kezelést ajánljon. Szükséges lehet a partner kezelésére is. Mert bár a férfiak legtöbbször tünetmentesek, de attól a probléma náluk is fennáll és visszafertőzhetik a társukat.
      Canestesttel ki lehet mutatni, hogy bakteriális vagy gombás a fertőzés:
      http://www.canesten.hu/hu/noi-egeszseg/termekek/canestest-teszt-huvelyi-fertozesekre/

      És ezután a megfelelő kezelést választani. Van bőven vény nélkül kapható, helyi hatású gyógyszer, de lehet érdemesebb szakorvoshoz fordulni.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  31. Kedves doktornö!Juniusba volt egy huvelygyulladasom amire kaptam klion d es viviflort de lett egyvizholyag gyulladasom e coli jott ki a vizelet tenyesztesen.Szerintem n allt helyre a huvelyfloram es most visszatert a problema a nogyogyasz el kuldott huvelykenetre es vizelet tenyesztesre ahol a kenet ki mutatta az e coli bakteriumot a vizeletbe nem volt most .Kaptam ra fluomizin huvelykuppot es antibiotikumot amire erzekeny de nem adott huvelyflora erositott .Most is eg egyszer egyszer igaz meg nem fejeztem be a kezelest .Doktornö segitsen nekem higy maszak ki belole?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Elnézését kérem a megkésett válaszért!
      Érdemes a gyógyszeres kezelés után Lactofeel hüvelygélt alkalmaznia 5 napig.
      Majd, hogy megakadályozza az újbóli kialakulást, minden menstruációs ciklus után 2 napig használni.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés