2012. április 9., hétfő

Gyógynövényekkel a felfázás ellen.



     A hólyaghurut a nőket és a férfiakat egyaránt érintő megbetegedés, bár a nőknél sokkal gyakoribb. Ennek oka pedig a nők és a férfiak anatómiai felépítésében keresendő.A női húgyvezeték egyrészt rövidebb, így a baktériumok, amelyek a hólyaghurut leggyakoribb okozói, sokkal hamarabb feljutnak rajta, másrészt a húgycső közelsége végbélhez és hüvelyhez. (Ugyanis a széklettel távozó, illetve a hüvelyben lévő baktériumok is megtelepedhetnek a húgycsőben, majd feljuthatnak a hólyagba.

Egyeseknek a vizeletében jelenlevő természetes anyag (glükoprotein) képes az E. Coli baktériumokhoz kapcsolódni és megakadályozni, hogy a baktérium a húgyhólyag/húgyút falához kapcsolódva szaporodjon és gyulladást okozzon. Akiknél viszont ez az anyag hiányzik, vagy csak kis mennyiségben található meg, sokkal érzékenyebbek a megbetegedésre.

A felfázás tünetei:
- gyakori vizelési inger, de ilyenkor kevés vizelet távozik
- vizelést szúró, csípő érzés kíséri
- rossz szagú, sötét színű, esetenként véres vizelet
- fájdalomérzet a kismedencében vagy az egész alhasban

Nyírfalevél (Betulae folium)
A nyírfalevelek vízhajtó hatásúak. Gyakran alkalmazzák önmagában vagy más vizelethajtó növényekkel együtt teaként enyhébb húgyúti fertőzéseknél, vesehomok és vesekő megelőzésére, illetve reumás panaszok és bőrkiütések kiegészítő kezelésére.

Tőzegáfonya
A tőzegáfonya a human glükoproteinhez (Ld.fentebb) hasonlóan viselkedő anyagot tartalmaz, mely képes meggátolni az E. Coli baktérium megtelepedését a húgyút falán, így képes megelőzni és gyógyítani a húgyúti bakteriális fertőzéseket, illetve a tőzegáfonyát fogyasztó emberek vizelete savasabb és kevesebb baktérium van benne. Fogyasztása közben ugyanis egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatása van a húgyúti rendszerben.


Borókabogyó (Juniperi fructus)
Vizelethajtó, emésztést elősegítő, vese- és epekőoldó hatású gyógynövény. Alkalmazzák méregtelenítésre, fogyás elősegítésére, ízületi betegségeknél és húgyúti fertőzések ellen.

Medveszőlőlevél. (Uvae ursi folium)
A medveszőlő levélben található anyagnak, az arbutinnak vizeletfertőtlenítő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van.

Apróbojtorján-fű (Agrimoniae herba)
Vizelethajtó, antibiotikus hatású és gyulladásgátló.

Mezei zsurlófű(Equiseti herba)

A mezei zsurlófűbelsőleg alkalmazva a vizeletkiválasztó rendszer alsó szakaszának bakteriális és gyulladásos megbetegedéseiben fertőtlenítő hatású, hólyaghurut kezelésére használható. Vizelethajtó hatása révén vesehomok képződésének megelőzésére, salaktalanító és fogyókúrák alkotórészeként alkalmazható.






Aranyvesszőfű (Solidaginis herba)
Vizelethajtó, akut és krónikus vese- és húgyúti fertőzések esetén gyulladáscsökkentő. Vesekőés vesehomok képződésének megelőzésére, a húgyutak átmosására alkalmazható.

Csalánlevél (Urticae folium)
Általános vízhajtó hatásának köszönhetően elősegíti a húgyutak tisztulásának folyamatát.

Kombinált készítmények:

Urogin tinkúra 125ml
(mezei zsurlófű, csalánlevél, apróbojtorjánfű, cickafarkfű, medveszőlőlevél, nyírfalevél keverék vizes-alkoholos kivonata)
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. A tinktúra alkotórészei vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és húgyúti fertőtlenítő hatását népgyógyászati tapasztalatok és szakirodalmi adatok igazolják.

Bálint cseppek - Arany csepp 50ml
A mezei zsurló kovasavat, az aranyvesszőfű flavonoidokat tartalmaz. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a megfelelőfolyadékbevitel is hozzátartozik.

Superwell Flowell kapszula 36x
(amerikai tőzegáfonya kivonat, petrezselyem kivonat, boróka kivonat, kálium)
Az amerikai tőzegáfonya hatóanyagai segíthetik a húgyutak egészségének fenntartását. A petrezselyem és a boróka a népgyógyászatban régóta alkalmazott gyógynövények, melyek vízhajtó, veseműködést serkentő, vesekőképződést gátló, húgyúti fertőtlenítő hatással rendelkezhetnek. A kálium hozzájárul a só- és vízháztartás egyensúlyának fenntartásához szervezetben.




Naturland Salaktalanító filteres tea 25x
(kanadai és magas aranyvessző virágos hajtás, fekete bodza virág, tarackbúza gyökértörzs, gyermekláncfű gyökérrel, feketeribizli levél, csalánlevél)
Az alkotórészek többsége főleg vizelethajtó, húgyúti fertőtlenítő hatású (aranyvesszőfű, tarackbúzagyökértörzs, csalánlevél). A vizelethajtó hatás révén elősegíti a salakanyagok gyorsabb ürítését a szervezetből. A fekete bodza virág izzasztó, míg a gyermekláncfű emésztést elősegítő hatású, így ezek is hozzájárulnak az ún. tisztító folyamatokhoz.

Vesevédőfilteres teakeverék 25x Naturland
A vérehulló fecskefű virágos hajtáskelidonin alkaloidja fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással rendelkezik.
A kanadaiés magas aranyvessző virágos hajtás és a mezei zsurló meddő hajtásszaponint tartalmaz, a szaponinok egy része a vizelettel kiválasztódva növeli a vese vérellátását, így fejti ki vizelethajtó hatását. A kanadai és magas aranyvessző virágos hajtásflavonoidot is tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatású. A közönséges párlófű virágos hajtás cserzőanyagot tartalmaz, gyulladáscsökkentő,görcsoldó hatású. A csalánlevélvérellátást fokozó anyagai révén vizelethajtó hatást fejt ki.



Tőzegáfonya echinaceával 20x Naturland
A húgyutak egészségének fentartására. A tea tőzegáfonya mellett közismert immunstimuláló kasvirágot is tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése