2011. november 12., szombat

Gyomorsav túltengés kezelése. - 2.rész



   Ebben a részben magáról a gyomorsav termelődés csökkentésének lehetőségeiről lesz szó. Mint az előző részben is írtam erre két lehetőség létezik a recept nélkül megvehető gyógyszerek között:

- H2 (hisztamin)-receptor blokkolók (a hisztaminról korábban az allergiával foglalkozó bejegyzésben már olvashattak): Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek megakadályozzák a hisztamin H2-receptorhoz való kötődését, ezáltal a protonpumpa aktiválódását. Ezzel már át is ugrottunk a következő csoportra, a

- protonpumpagátlókra: ezen gyógyszerek közvetlenül a gyomorsav termelődés utolsó lépcsőjét állítják le.


Ha valakit egy kicsit mélyebben érdekel a gyomorsav termelődés mechanizmusa, jobban át szeretné látni, hogy pontosan hol és mi történik, íme egy kis kitérő:




Ezzel a leegyszerűsített ábrával szeretném segíteni a megértést.

A hisztamin kapcsolódik a H2-receptorhoz, amivel olyan folyamatokat indít el (fokozza a  cAMP-szintet), amely működésbe hozza a protonpumpát. Ezen a ponton hatnak a hisztamin antagonisták (H2-receptor blokkolók), mert nem engedik, hogy a hisztamin a receptorához kapcsolódjon és aktiválja a protonpumpát.

A protonpumpa hatására a gyomornyálkahártya specializált sejtjeiben lévő hidrogén (H+) ion kicserélődik a gyomorban található kálium ionra és ezzel párhuzamosan, ennek hatására történik még egy ion "vándorlás". A sejtből kálium és klorid (Cl-) ion kerül a gyomorba.

Most már egy helyen vannak a megfelelő ionok, hogy együtt megalkossák a gyomorsavat, ami nem más, mint HCl (sósav).

A protonpumpagátlók pedig ezt a hidrogén-kálium ion cserét akadályozzák meg, meggátolván ezzel a gyomorsósav kialakulását.

Mint láthatják mindkét csoport tagjai ugyanazt a folyamatot gátolják, csak két különböző támadásponton.

Tudom, hogy ez a leírás elég sarkított, teljesen szakmai szemmel nézve leegyszerűsített változat, de a célom csupán az volt vele, hogy egy kicsit el lehessen képzelni, hogy történik ez az egész folyamat.
Remélem sikerült!


Most térjünk át magukra a gyógyszerekre.

Ezeknél a gyógyszereknél feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy hosszabb távú alkalmazás esetén érdemes orvoshoz fordulni, mert a receptköteles (rendszerint magasabb hatóanyag tartalmú, vagy a csoport recept nélkül nem kapható hatóanyagait tartalmazó változataik) TB támogatottak! - Jóval kedvezőbb áron tudnak hozzájutni, ha van receptjük.




H2-receptor blokkolók:

A csoport egyedüli recept nélkül kapható tagja a Quamatel mini 10mg tabletta 14x. (hatóanyaga: famotidin)

Javallata: "A készítményt a gyomorsav túltermelés okozta panaszok tüneteinek rövidtávú kezelésére, az ezzel kapcsolatos gyomorégés, gyomorfájdalom enyhítésére alkalmazzák. A gyomorban élettanilag is termelődik gyomorsav, különösen étel és ital fogyasztása után. Amennyiben a termelődött gyomorsav mennyisége túl sok, az égő fájdalmat és kellemetlen érzést okoz. Egy Quamatel Mini 10 mg filmtabletta tartósan enyhíti a gyomorégést, a gyomorsav túltermelődés okozta panaszokat, az ezzel összefüggő gyomorfájást."

Hatására mind a sav koncentrációja, mind pedig a gyomornedv mennyisége csökken, míg a pepszin kiválasztása arányos marad a kiválasztott gyomornedv mennyiségével.


Ellenjavallat:

- A készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység.
- Terhesség, szoptatás,
- Gyermekkor (megfelelő klinikai tapasztalatok hiányában).

Idősebb betegeknél, dohányosoknál előfordul, hogy sajnos hatástalan, ilyenkor vagy dózist kell emelni, vagy érdemesebb protonpumpa gátlóval próbálkozni.

Gyomorégés, gyomorsavtúltengés tüneteinek enyhítésére és az ezzel kapcsolatos gyomorfájás enyhítésére: napi 1 tabletta (10 mg).

Postprandialis savtúltengéses panaszok, gyomorégés megelőzésére 1 órával az étkezés előtt 1 tabletta (10 mg) egészben.

A beteg figyelmét fel kell hívni arra, hogy a gyógyszert folyamatosan 2 hétnél hosszabb ideig, orvosi előírás nélkül nem szedheti. Amennyiben panaszai ez idő alatt nem szűnnek meg, úgy további vizsgálatok céljából keresse fel orvosát.

Maximálisan napi 2 tabletta (20 mg) vehető be (2 tabletta/24 óra).

Az alkalmazás módja: A tablettát egészben, szétrágás nélkül, egy pohár vízzel kell bevenni.



Protonpumpagátlók:

A gyomorsav termelődés nem csak a fent leírt hisztaminnal összefüggő módon indulhat be (ezért a H2-receptor blokkolók hatása részleges). 

Mivel a termelődés legutolsó lépcsőfokát gátolják a protonpumpagátlók, hatásuk rendszerint sokkal hatékonyabb.

A csoport recept nélkül kapható hatóanyaga: pantoprazol (20mg) - 
Acida, Acidwell, Nolpaza Control,  Pantoloc Control, Controloc Control tabletta.

Adagolás: A javasolt adag napi 20 mg pantoprazol (1 tabletta)

Előfordulhat, hogy a tünetek enyhülésének elérése érdekében a tablettákat 2-3 egymást követő nap be kell bevenni. Amint a tünetek teljesen megszűntek, a kezelést abba kell hagyni.

Orvossal való megbeszélés nélkül a kezelés nem lehet hosszabb 4 hétnél.


+ 1
A gyomornyálkahártya bevonó, védő készítmények.

Hatóanyaguk a szukralfát; a gyógyszerek neve biztos kevésbé hangzik idegenül: Venter tabletta/granulátum, illetve Alusulin tabletta.


Gyomor- vagy nyombélfekély kezelésére, illetve nyombélfekély kiújulásának megelőzésére alkalmazható gyógyszerek, amelyek védik a gyomornyálkahártyát a gyomorsav káros hatásától.

Hatásmechanizmusuk:

A gyomor savas közegében a szukralfát polimerizálódik, így egy a gyomor nyálkahártyájához tapadó gélszerkezetet képez, ami védi a nyálkahártyát a gyomorsavtól. 

Különleges tulajdonsága, hogy a gyomor fekélyes, már károsodott területeihez jobban tapad, mint az egészséges részekhez, javítva a regenerálódás esélyét.

Mivel a szukralfát nem szívódik fel, ritkán okoz mellékhatást. (székrekedés)


Adagolása:

Gyomor vagy nyombélfekély: Napi adagja 4 x 1 tabletta/granulátum. A három főétkezés előtt, valamint közvetlenül lefekvés előtt kell 1-1 tablettát, ill. 1-1 tasak granulátumot bevenni.

A napi dózis 2 x 2 tabletta/granulátum adagolásban is alkalmazható.

Ulcus betegségben rendszerint 4-6 hét alatt begyógyul a fekély; szükség esetén legfeljebb 12 hétre növelhető a kezelés időtartama. 

Legalább 4-8 hétig kell szedni, célszerű csak a fekély gyógyulását bizonyító ellenőrző vizsgálat után abbahagyni az alkalmazást.

Megelőzése: 2 x 1 g szukralfát (2 x 1 tabletta vagy tasak) naponta.

Gastro-oesophagealis reflux: A három főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) előtt, valamint közvetlenül lefekvés előtt kell 1-1 tablettát, ill. 1-1 tasak granulátumot bevenni.