2011. július 26., kedd

Hüvelyfertőzések gyógyszeres kezelése.

Frissítve:2014.április 24-én

Ez most kimondottan női téma lesz; és mivel itt a strand szezon, ilyenkor a legnagyobb a száma a hüvelyfertőzéseknek, -gyulladásoknak.

(Ebben a bejegyzésben is – mint eddig mindig – csak recept nélkül megvehető készítményekről esik szó, így ezeket nyugodtan kereshetik a gyógyszertárakban.)



Bár többféle fertőzés létezik (okozhatja:gomba,baktérium,egysejtű,vírus), a recept nélkül kiváltható gyógyszerek többsége a hüvelygomba kezelésére terjed ki.

A legtöbb nő élete során legalább egyszer átesik ezen, de sajnos az a gyakoribb, hogy visszatérő problémát okoz. Így sok esetben nem is fordulnak orvoshoz, mert már tudják miről van szó.

Ha olyan tüneteket tapasztalnak, amelyekkel még nem találkoztak, vagy a recept nélküli készítmények nem hatnak, feltétlenül forduljanak nőgyógyászhoz! A hüvely kémhatása normál állapotban savas, amelyet a Lactobacillusok által termelt tejsav biztosít. (Ez a savas kémhatás véd a fertőzések ellen.)

A hüvelyfórában normális esetben is megtalálható a Candida albicans nevű gomba (ami a leggyakoribb oka a gombás fertőzéseknek), de a baktériumokkal egyensúlyban semmilyen káros tünetet nem okoz.

A probléma akkor kezdődik amikor ez az egyensúly valamiért felborul és túlsúlyba kerülnek a gombák. Számos oka lehet; akár az uszoda, vagy legyengült immunrendszer, hormonális hatások (menstruáció, menopausa), bizonyos gyógyszerek...

Azt lassan mindenki tudja, hogy a bélrendszerben meg kell tartani a gomba-baktérium egyensúlyt. Antibiotikum szedés esetén megelőző jelleggel, hasmenésnél terápiaként... már szinte kötelező elem valamilyen bélflóra helyreállító készítmény szedése. (Normaflore, Lactiv, Lactoseven, Bonolact, Protexin...)

Az azonban még nem ivódott be annyira a köztudatba, hogy ez ugyanúgy él a hüvelyflórára is. Sok nő tapasztalta, hogy egy antibiotikum kúra után kis idővel menetrendszerűen jön a hüvelygomba fertőzés.

A kimondott fertőzés elleni készítmények mellett kaphatóak olyan hüvelykúpok, amelyek a hüvelyflóra helyreállítását célozzák meg. Ezeket a készítményeket egyrészt megelőző jelleggel-különösen a Cikatridina hüvelykúpra igaz-, hogy tavasszal, (strandszezon előtt), és ősszel (uszoda, termál...) - érdemes egy-egy öt napos kúrát végigvinni, vagy a többi hüvelyflóra helyreállítót hetente 1-2 alkalommal alkalmazni a nyári-téli időszakban, amikor esélyesebb a fertőzés.

Másrészt a fertőzés elleni készítmények után (!és nem közben!), a hüvelyflóra helyreállítása miatt. A célzott gomba, vagy baktérium elleni kezelés végén segíteni tudjuk a hüvelyfórát, hogy visszaálljon a természetes egyensúlya.

Ilyen készítmények:

Génia 92 hüvelykúp (laktóz, folsav, tejsav, proteoz pepton tartalmú kúp)

Javallata: A készítmény alkalmazása az általános hüvelyhigiéniára, hüvelyfertőzések megelőzésére, nem-fertőzéses eredetű hüvelyfolyások kezelésére, fogamzásgátló tabletták és egyéb gyógyszerek, méhen belüli eszközök, szoptatás, a változás kora miatt lecsökkent hüvelyi védekezőképesség helyreállítására és fenntartására, valamint orvos által előírt célzott (pl. antibiotikus) kezelés kiegészítésére ajánlott.

Szoptatás alatt használata ajánlott (A hüvelyben alkalmazott gyógyszerek külsőleges készítménynek számítanak. Nem szívódnak fel, nem kerülnek be a keringésbe, így az anyatejbe sem választódhatnak ki.), viszont terhesség alatt csak az orvossal történt megbeszélés után alkalmazható, kimondott orvosi utasításra.


Cikatridina hüvelykúp (nátrium-hialuronát, aloe vera kivonat, teafa illóolaj, körömvirág-és tigrisfű-kivonat)


Amiért kiemeltem fentebb ezt a készítményt a megelőzésnél, az a hialuronsav tartalma. A fertőzések „támadási pontja” sok esetben a hüvelyhámon található apró sérülések, ahol képes a gomba megtelepedni. A hialuronsav képes felgyorsítani és javítani az újrahámosodást és a szövet helyreállítás folyamatát, így kisebb eséllyel tud megtelepedni a gomba.


Gyntima probiotica hüvelykúp (laktóz, tejsav, folsav, proteoz pepton, zsálya-kivonat, amely antimikotikus, gyulladásgátló, fertőtlenítő és hidratáló hatású)
A vaginális flórában található laktobacilusok számára táptalajt képez és biztosítja optimális szaporodásukat. 


Colpo Cleaner laktóz pezsgőtabletta, irrigáláshoz: 

A hám visszanövesztésére, a savköpeny létrehozására, a későbbiekben is védő Lactobacillusok felszaporítására Colpo-Cleaner Laktóz pezsgőtabletta ajánlott. (az irrigátor alkalmazása részletesebben a jódos pezsgőtablettánál található)


Ellen probiotikus tampon : (lactobacillus) -mini, normál vagy super méretben

Elősegíti a hüvelyflóra felborult egyensúlyának helyreállítását és az egészséges hüvelyflóra fenntartását, valamint biztonságos, diszkrét és kényelmes védelmet biztosít a menstruáció idején.

A tampon a szervezetben előforduló több lactobacillus törzset tartalmaz, amelyek az egészséges hüvelyflórában fordulnak elő (L. casei, L. gasseri, L. fermentum). A probiotikus tampon minden menstruációs vérzés alatt hozzájárul a fenyegető bakteriális és intim fertőzések megelőzéséhez illetve segít helyreállítani a hüvelyflóra felborult egyensúlyát. A tampon javítja az antibiotikum-kezelés következtében kialakult bakteriális fertőzés gyógyulási arányát.

A hüvelygomba fertőzés (rendszerint Candida fertőzésről beszélünk) leggyakoribb tünetei:
- hirtelen jelentkező viszketés 
- sűrű, fehér, túrós vagy aludttejhez hasonló hüvelyváladék 
- hüvelyi érzékenység, irritáció és égő érzés, különösen közösülés során 
- kiütés vagy vörösség a hüvely körül


És most nézzük a gyógyszereket:
- Canesten G 200mg hüvelytabletta 3x
- Canesten Uno 500mg lágy hüvelykapszula 1x
- Canesten kombi (krém + 200mg hüvelytabletta 3x)
- Canesten kombi Uno (krém + 500mg hüvelykapszula 1x) : klotrimazol hatóanyag


 

Javallat: Különböző gombák - általában Candida fajok - által okozott hüvelyfertőzés és hüvelygyulladás valamint a külső nemi szervek gyulladásos, fertőzéses gombás bőrbetegségeinek kezelésére alkalmas. A Canesten Kombi hatóanyaga (klotrimazol) széles spektrumú gomba ellenes hatással rendelkező imidazol származék.

Kúp: naponta 1 hüvelytablettát este, applikátorral mélyen a hüvelybe vezetve kell alkalmazni 3 egymást követő napon keresztül. Terhesség és szoptatás ideje alatt a hüvelytabletta a kezelőorvos javaslatára applikátor nélkül alkalmazható.

Krém: a külső nemi szervek egyidejű fertőzöttsége esetén a Canesten krémet naponta 2-3 alkalommal vékony rétegben kell a beteg bőrterületre felvinni, mely gyorsan csillapítja a szeméremtáji kellemetlen tüneteket. 


Pevaryl hüvelykúp: ekonazol hatóanyag

Javallat: A hüvelykúp a hüvely gombás fertőzéseinek (hüvelyi folyás) kezelésére szolgál.
Amennyiben az élesztőgomba fertőzés valamelyik tünete jelentkezik Önnél (hüvelyviszketés, égő érzés, váladékozás) és orvosa korábban megállapította, hogy ezeket a tüneteket gombafertőzés okozza, a Pevaryl hüvelykúp használatával megszüntetheti a fenti panaszokat.   


Gynoxin hüvelykrém, hüvelykapszula (200mg 3x, vagy 600mg 1x): fentikonazol hatóanyag

Javallat: Ez a készítmény a hüvely, illetve a külső nemi szervek gombás fertőzéseinek (candidiasis ) kezelésére alkalmas.

A hüvelykapszulát mélyen a hüvelybe kell felhelyezni.
Szokásos adagja: 
- 1 db 200 mg-os hüvelykapszula este lefekvés előtt, 3 napon keresztül,
- vagy 1 db 600 mg-os hüvelykapszula este lefekvés előtt, egyszeri alkalommal.
Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak három nap múlva a kezelés megismételhető.

Hüvelykrém: az adagoló tartalmát (kb. 5 g) mélyen a hüvelyben el kell helyezni. A termék egyszer használatos adagolók segítségével alkalmazható lefekvés előtt, és szükség esetén akár reggel is.
Nem szabad megfeledkeznünk a partner kezeléséről sem! Mert bár a férfiak általában tünetmentesek, de az újrafertőződés elkerülése végett javasolt egyidejű kezelésük (a makk és előbőr tájékon).

Erre használható krémek: Canesten krém, Lomexin krém


Általános fertőtlenítő hatású készítmények: 

Betadine hüvelykúp:


Jód tartalmú készítmény, így jód-érzékenyek nem használhatják!

Az elemi jód magas hatásfokú csíraölő szer, mely gyorsan elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, valamint némelyik protozoont.

Akut és krónikus hüvelyi fertőzések - vegyes fertőzések, nem specifikus fertőzések, gombás fertőzések, Trichomonas (egysejtű) hüvelyi fertőzések esetén.

Antibiotikum vagy szteroid terápia után kialakuló hüvelyi fertőzésekben.
Hüvelyi műtétek, diagnosztikus beavatkozások előtti előkészítés céljából.

Enyhe fertőzés esetén 7 napos, súlyosabb esetben, ill. nem megfelelő terápiás hatás esetén további 7 napos, napi egyszeri alkalmazás javasolt. Makacs, hosszabb ideje fennálló fertőzés esetén hosszabb idejű, ill. napi kétszeri alkalmazás is megengedett.

A kúpot este, lefekvés előtt, megnedvesítve javasolt a felhelyező eszköz segítségével mélyen a hüvelybe helyezni.

A kezelés időtartama alatt célszerű tisztasági betétet használni! (Minden hüvelykúpra, hüvelykrémre igaz, de itt – a jód sárgás barna színe miatt – különösen ajánlott!)


Colpo Cleaner jód pezsgőtabletta, irrigáláshoz:

Jód tartalmú!
A legszélesebb spektrumú, nem maró hatású fertőtlenítőszer, hüvelygyulladások gyógyítására.

Használható:
- a hüvely mindenfajta helyi kórokozójának - vírusnak, baktériumnak, gombának - kiírtására
- a szervezetet máshol is támadó kórokozók elleni gyógykezelés kiegészítésére 
a hüvelyben
- hüvelyi műtétek előkészítésére
- rákszűrés előkészítésére

Bármilyen más helyi fertőtlenítőszer vagy helyi gyógyszer együttes adása felesleges, és rontja a szerves jód hatását!

 

Alkalmazás:
Naponta háromszor két napon át.

A Colpo-Cleaner hüvelyzuhany eszköz (irrigátor) flakonját a középső bordáig, testhőmérsékletű vízzel kell megtölteni. Beletenni a kettétört pezsgőtablettát és megvárni még teljesen fel nem oldódik.
A kezelőcsövet rátenni a flakonra. Óvatosan a hüvelybe vezetni a kezelőcsövet.
A flakon részt megemelve (a kezelőcső feletti magasságba) lassan kiszorítható a levegő a kezelőcsőből és a flakont megnyomva juttatható az oldat a hüvelybe.

A kezelőcső mozgatásával a hüvely teljes felülete megtisztítható. 

A hüvelyzuhany ellazított izmok mellett használható fürdőkádban, félig ülő helyzetben, zuhanytálcán, bidén vagy WC-csészén.

Csak frissen készített oldatot használjon!

A Colpo-Cleaner hüvelyzuhany eszközt tisztítsa úgy, hogy minden részét tiszta folyó vízzel mossa át, hagyja megszáradni, és szárazon tárolja.

A Colpo-Cleaner Jód pezsgőtablettás kezelés után a kórokozók kipusztulnak, azonban a hüvely védőhámja ekkor még vékony, és a védő savköpenye is hiányzik. Ezért a védtelen állapotban újabb kórokozók szaporodhatnak el, visszaeshet a betegségébe. (ld. fentebb)

A hám visszanövesztésére, a savköpeny létrehozására, a védő Lactobacillusok felszaporítására Colpo-Cleaner Laktóz pezsgőtablettával kiegészítő kezelés ajánlott.  


Vitagyn C hüvelykrém:

Két hatóanyaga közül az ezüst fertőtlenítő hatású, amely gátolja a kórokozók szaporodását; a C-vitamin pedig visszaállítja a hüvely savas kémhatását, elősegítve a Lactobacillus-flóra növekedését.
A következő - kisebb lélegzetvételű - bejegyzés marad a női témánál és a helyi hatású fogamzásgátlókról fog szólni.