2010. október 26., kedd

Influenza vagy megfázás?


Frissítve: 2014. április 22-én.

- Egy kis kitérő az immunrendszer erősítésének folytatása előtt.

Mi is a különbség a kettő között - mert valljuk be gyakran hallhatjuk, hogy „influenzás vagyok”, amikor „csak” meg vannak fázva. Fontosnak tartom megkülönböztetni ezt a két betegséget, nagyon lényeges, hogy a megfázás nem veszélyes a betegre, míg az influenza igen súlyos szövődményekkel járhat.

Az influenza okozói az ún. Orthomyxovírus influensae víruscsaládba tartoznak. (A víruscsaládon belül az egyes vírusok A, B és C csoportba oszthatóak.)

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség. (köhögés, tüsszentés) A fertőző forrás lehet a beteg, vagy a lappangási idő alatt vírushordozó ember. A lappangási idő egy-három nap.

Az influenza hirtelen kezdődik, magas, 39-41°C-os lázzal, erős torok- és fejfájással, ízületi- és végtagfájdalommal és gyengeséggel. A betegség gyorsan (5-10 nap alatt) lezajlik, de a gyengeség, a fáradékonyság és az irritáló száraz köhögés később is megmaradhat..

Influenza gyanúja esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert a szövődmények rendkívül komolyak (az életet is veszélyeztethetik!).

Az influenza napjaink egyik legveszélyesebb légúti vírusfertőzése - egyrészt, mert világjárványt képes okozni, másrészt, mert a veszélyeztetett korosztályban gyakran halálos kimenetelű, ha nincs megfelelően kezelve. (de kórházi kezelés mellett is jelentős a halálozási arány – ezért tartom nagyon fontosnak az immunrendszer erősítését!

Kisebb-nagyobb járványra minden évben számítani kell (őszi-kora tavaszi hónapokban).

Influenza esetében antibiotikum szedése felesleges (kivéve szövődményes influenza esetén, ha bakteriális felülfertőződés is kialakul). Legfontosabb az ágynyugalom, a pihenés. 

Amit ezenfelül tehetünk az csupán a tünetek kezelése: láz- és fájdalomcsillapítás, orrdugulást enyhítő szerek, szükség szerint köptetők vagy köhögéscsillapítók. 

Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is - lehetőleg meleg,mézes (a méz bevonja a gyulladt torkot, csökkenti a köhögési ingert, enyhe köptető és persze ízjavító :) )tea formájában.



A közönséges megfázást is vírusok okozzák. A vírusok közül a leggyakoribb az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírus, de más kórokozók is szerepet játszanak kialakulásában.

Mivel nagyon sok kórokozó - kutatók szerint közel 200 - képes vírusos meghűlést előidézni, a szervezet védekező rendszere képtelen mindegyik ellen megfelelően védekezni. (megfelelő ellenanyagot tárolni).

A vírusok cseppfertőzés útján terjednek. A betegség lappangási ideje 2-3 nap. Első tünetei a nyákos orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, enyhe torokfájás.

Ugyanúgy, mint az influenza esetében, nem csak beteg ember fertőz, hanem már a lappangási időben is terjed a betegség.

A szövődménymentes megfázásnál az antibiotikumok nem segítenek, mert azok vírusokkal szemben hatástalanok, így kerülni kell alkalmazásukat. (nemcsak rezisztens törzsek kialakulásához vezetnek, feleslegesen terhelik a szervezetet, hanem felborítják az egészséges bél-, és hüvelyflórát, de erről bővebben egy másik alkalommal.)

Mindemellett sajnos nagyon gyakran nem ússzuk meg bakteriális felülfertőződés nélkül (arcüreggyulladás, középfülgyulladás)– ilyen esetben az orvos a megfelelő antibiotikum kúrát állítja be.

Itt térnék ki egy igen fontos dologra, a megfelelő orrfújásra. Hogy miért olyan fontos?

A középfül gyulladás egyik leggyakoribb oka a helytelen orrfújás, mivel a túl erős fújással fertőző orrváladékot "préselhetünk" a középfülbe, ott gyulladást okozva ezzel.

Így akár úgy is vehetjük, hogy a helyes orrfújás elsajátítása a megelőzés egyik eszköze. :)




Hogyan is kell ezt csinálni:

Egyszerre csak az egyik orrjáratot fogjuk be, amíg a másikat kifújjuk, mert ha egyszerre tennénk ezt, a váladék a keletkező negatív nyomás miatt nem kiürül, hanem a melléküregek irányába tart. Hajtsuk előre a fejünket, majd zsebkendőnkkel és ujjainkkal fogjuk be az egyik orrlyukat, a másikat pedig erőteljesen, de inkább többször apránként fújjuk. Majd ezután jöhet a másik oldal.

Nem mondom, hogy könnyű megváltoztatni a megszokott technikán, de megfázás esetén figyeljünk rá!
Megelőzésnél ilyen időszakban a legfontosabb a megfelelő higiénia betartása: gyakori kézmosás, papírzsepkendő használata - amitől használat után meg is kell szabadulni!:)

Aki beteg (lehetőleg) maradjon otthon, kerülje az érintkezést a még egészségesekkel.

Kiderült itt is, mennyire fontos, hogy megfelelően működő immunrendszerrel induljunk neki a télnek, hisz a legnagyobb „segítség” a saját szervezetünk a vírusok ellen.
Következő alkalommal folytatom is a témát! :)
  
Kapcsolódó írásaim: